Wykonanie
Hit weekendowy w Zakąski Wadowice -
galaretka drobiowa - rozeszła się jak przysłowiowe ciepłe bułeczki. Podana z dwoma baniami, zwana lornetą, to przysmak tak zwanych "domówek". Pamiętam jak robili je moi rodzice na każdą imieninową imprezę. Jakoś miło wspominam te ich imprezy, mimo, że byłam wtedy dzieckiem. Pamiętam ja wchodziliśmy z bratem pod ławę i udawaliśmy, że
palimy pety papierosów, które zostawały w popielniczkach. Czasami chowaliśmy się na końcu przedpokoju i podglądaliśmy jak goście tańczą, gorzej kiedy ktoś szedł do toalety bo znajdowała się centralnie tam, gdzie byliśmy przyczajeni. Ech, jedna galareta i tyle wspomnień :)
Składniki:-
pierś z kurczaka- 4 sztuki
udek z kurczaka- 3
marchewki- 2
pietruszki- 2 łyżki
groszku- biała część
pora- kilka ziaren
ziela angielskiego-
liść laurowy- 1 Kostka do Smaku drobiowa
Winiary-
sól,
pieprz- 5 łyżek
żelatyny-
sok z cytrynyPrzygotowanie:
Mięso gotuję ze wszystkimi składnikami jak na
bulion drobiowy. Kiedy będzie już gotowy, czekam aż ostygnie. Rosół odcedzam.
Mięso,
marchewkę,
pietruszkę i
pora kroję w drobną kosteczkę. W naczyniu, w którym będzie
galaretka tężała układam do 3/4 jego wysokości najpierw
groszek i
marchewkę,
potem mięso a
potem pora i
pietruszkę. Do rosołu wlewam
żelatynę przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu (czyli rozpuszczoną w gorącej wodzie). Dodaję
soku z cytryny i
wywar zagotowuje - spróbujcie - ma być smaczny. Zalewam galaretę i odstawiam do stężenia. Podaję z
octem i
cebulką pokrojoną w kostkę.