ßßß
Składniki:- pierś z kurczaka- 4 sztuki udek z kurczaka- 3 marchewki- 2 pietruszki- 2 łyżki groszku- biała część pora- kilka ziaren ziela angielskiego- liść laurowy- 1 Kostka do Smaku drobiowa Winiary- sól, pieprz- 5 łyżek żelatyny- sok z cytrynyPrzygotowanie:Mięso gotuję ze wszystkimi składnikami jak na bulion drobiowy. Kiedy będzie już gotowy, czekam aż ostygnie. Rosół odcedzam. Mięso, marchewkę, pietruszkę i pora kroję w drobną kosteczkę. W naczyniu, w którym będzie galaretka tężała układam do 3/4 jego wysokości najpierw groszek i marchewkę, potem mięso a potem pora i pietruszkę. Do rosołu wlewam żelatynę przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu (czyli rozpuszczoną w gorącej wodzie). Dodaję soku z cytryny i wywar zagotowuje - spróbujcie - ma być smaczny. Zalewam galaretę i odstawiam do stężenia. Podaję z octem i cebulką pokrojoną w kostkę.