ßßß Cookit - przepis na Przysmak małopolski: A niech to gęś kopnie!

Przysmak małopolski: A niech to gęś kopnie!

nazwa

Wykonanie

Pieczona w całości, z chrupiącą skórką, o którą walczyliśmy na widelce z bratem, delikatnym mięsem szybko podbiła moje serce. Zanim podam Wam przepis mamy, dodam, że ostatnio wpadła mi w ręce (jak się dobrze poszpera i zaangażuje rodzinę, to naprawdę cuda można wygrzebać), książka kulinarna "Jak gotować - praktyczny podręcznik kucharstwa" Marii Disslowej z 1930 roku. Była ona wówczas dyrektorką Szkoły Gospodarstwa Domowego w Lwowie a książka przez nią napisana zawiera 900 stron oraz kolorowe ilustracje! Pani Maria tak pisze o gęsinie:
" Młode gęsi można piec jak kaczki, stare muszą być marynowane. Oczyszczoną i wypatroszoną gęś sparzyć wrzątkiem, obsuszyć i opalić nad spirytusem. Natrzeć wewnątrz i zewnątrz solą i imbirem. Gdy gęś jest niezbyt tłusta, naszpikować ją gęsto słoniną. Starą gęś zamarynować na kilka dni, gęsto naszpikować słoniną i dusić w rondlu pod pokrywą."
A przepis mojej Mamy jest taki:
Gęś dokładnie wyjemy odrywamy tłuszcz (świetnie nadaje się to zup i sosów) nacieramy solą pieprzem wewnątrz i na zewnątrz zostawiamy na około 2 godziny w chłodnym miejscu. Obieramy jabłka, usuwany gniazda nasienne, obtaczamy w majeranku i wkładamy do gęsi. Dobrze upychamy, zszywamy lub używamy do tego celu szpilki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni C i pieczemy. Jak się zrumieni zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i dalej pieczemy około 2 godzin- 2,5 godzin ( zależy od wielkości) przewracając od czasu do czasu polewając powstałym sosem pod koniec pieczenia obsypujemy majerankiem.
Do Gęsi możemy zrobić sos:
Odbierz troszkę sosu z pod gęsi około 1/3 szklanki. D odaj do rondelka małą marchewkę, ząbek czosnku, cebule, kawałek selera, sól i biały pieprz. Podsmaż, dodaj majeranek, sos balsamiczny do smaku, zmiksuj w blenderze. Dodaj łyżkę śmietany przypraw solą i pieprzem do smaku.
Ja i Tasia :)
Źródło:http://abitepl.blogspot.com/2014/01/przysmak-maopolski-niech-to-ges-kopnie_22.html