Wykonanie

Składniki:- dwie piersi z
kaczki- 2,5 soku z
pomarańczy- 1 ząbek
czosnku- 1 biała
cebula- 2 woreczki dzikiego
ryżu marki KUPIEC- Garść
orzechów włoskich HELIO- 1 łyżka
miodu- 2 łyżki
cukru- 1 płaska łyżeczka
papryki chili w proszku- 1 gałązka świeżego
rozmarynu- 1 łyżka klarowanego
masłaPrzygotowanie:Do miski nalewam sok z
pomarańczy. Dodaję wyciśnięty przez praskę
czosnek i pokrojony drobno
rozmaryn.
Kaczkę nacinam od strony skóry i wkładam ją do miski na minimum dwie godziny (może być cała doba). Po dwóch godzinach wyjmuje ją i osuszam ręcznikiem papierowym. Smaruje
miodem i przysmażam na patelni od strony skóry aż się przyrumieni a
potem od drugiej strony dosłownie na minutę. Po tym czasie przekładam ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika
daję jej dwie minuty na odpoczynek zanim podam.Sos: W rondelku rozpuszczam
cukier. Kiedy osiągnie konsystencje karmelu dolewam sok z
pomarańczy, który pozostał w misce. Dodaję
chili i zagotowuje. Sos ma
mieć nieco rzadszą konsystencje niż karmel. Jeżeli dolaliście za dużo soku, nie martwcie się, wystarczy go zagotować a wtedy jego nadmiar odparuje.
Ryż: Gotuję go zgodnie z przepisem około 45 minut. Na patelni na
maśle zeszkliłam
cebulkę pokrojoną w kostkę i uprażyłam
orzechy włoskie. Dodałam
ryż i wymieszałam z tym co na patelni.