ßßß

Składniki:- 1,5 kg schabu- kilka gałązek rozmarynu- 2 ząbki czosnku- oliwa z oliwek- 1/3 białego wina- rękaw do pieczenia- 8 ziemniaków- 1/2 szklanki mleka lub jogurtu- przyprawa do ziemniakówSos:- 10 śliwek- szczypta chili- 1/3 szklanka czerwonego wina- ocet balsamiczny- 2 łyżki miodu- 1 ząbek czosnkuPrzygotowanie:Mięso nacieram solą i czosnkiem, okładam rozmarynem. Do rękawa wlewam wino i oliwę. Wsadzam do naczynia żaroodpornego i piekę w 200 stopniach przez godzinę. Następnie rozcinam worek, jego zawartość wlewam do naczynia żaroodpornego i piekę schab w 180 stopniach jeszcze przez 40 minut. Wyciągam i daje mięsu odpocząć.Zimniaki obieram i siekam na cienkie plasterki. Dodaję mleko lub jogurt i przyprawę do ziemniaków. Wykładam do foremek i piekę razem ze schabem przez 60 minut obracając je o 180 stopni po 30 minutach aby upiekły się z każdej strony.Śliwki wrzucam do garnka z winem, mieszam aż puszczą sok i rozmiękną. Za pomocą ręcznego blendera miksuje je na gładką masę. Dodaję miód, chili, czosnek i ocet balsamiczny. Gotuję aż sos zgęstnieje.