przepis między innymi stąd30 dag mąki gryczanej30 dag mąki pszennej lub kukurydzianejok 2 szkl mleka100g masła8 jajek3 łyżeczki soliMleko zagotować, dodać do niego roztopione masło, sól a następnie mąkę . Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto nie powinno być ani zbyt gęste ani zbyt rzadkie, najlepiej konsystencji ubitej śmietany, tak, by łatwo kłaść kluski na gotującą wodę.) Gdy przestygnie dodawać jajka.Kluski formować łyżką i gotować w osolonej wodzie (wrzucamy do wrzącej) . Uważać by nie przywarły do dna.Jeśli nie mamy mąki gryczanej, wystarczy zmielić kaszę gryczaną. U mnie występuje biała kasza gryczana, ponieważ nie przepadam za ciemną.propozycje podania:- z duszoną cebulką i boczkiem- do wszelkich sosów i gulaszy- podsmażane- ze śmietaną- z masłem-z cukrem