Wykonanie
Ostatnio zachwyciłam się przepisem u Łucji na sernik, długo oczywiście nie czekało na zrobienie. W oryginalnej wersji jest z
malinami moja oczywiście z
truskawkami.Rozpływa się wręcz w ustach, koniecznie wypróbujcie.
Spód
ciasteczkowy tortownica 30cm:200 g
ciastek zbożowych3 łyżki
masłaCiastka rozdrobnić blenderem i wymieszać z roztopionym
masłem. Wysypać na spód formy i dokładnie uklepać. Wstawić do lodówki.Składniki na masę
serową: 500 g zmielonego
twarogu500 g
mascarponeskórka starta z 1
cytryny3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 i 1/2 szklanki
cukru5
jajek2
żółtkaWszystkie składniki w temperaturze pokojowej umieścić w misie miksera i zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę wylać na spód, wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 25 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 40 minut. Wyjąć i całkowicie ostudzić.Składniki na mus
truskawkowy:800 dag
truskawekłyżka
cukru waniliowego10 g
żelatyny w proszku500 g gęstej
śmietanki 36%6 łyżek
cukru pudru500 g
truskawek opłukać i osuszyć. Zmiksować blenderem a następnie przetrzeć przez sitko pozbywając się pesteczek. Dodać
cukier waniliowy.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach
wody a następnie całkowicie rozpuścić lekko podgrzewając, dodać kilka łyżek musu
malinowego i wymieszać, następnie wymieszać z resztą musu. Odkładamy 2 -3 łyżki musu do dekoracji.Pozostałe
truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Odłożyć parę
truskawek do dekoracji.Zimną
śmietankę ubić pod koniec dodać z
cukier puder. Następnie zmiksować z musem
truskawkowym. Delikatnie wmieszać pozostałe pokrojone
truskawki. Wyłożyć na ostudzony sernik, następnie delikatnie ułożyć
truskawki i polać resztą musu. Następnie wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.