Wykonanie
Dziś zapraszam na wyjątkową pizzę na cieście z dodatkiem
mąki żytniej i
ziół prowansalskich. Co do kompozycji dodatków... to w założeniu była pizza prawdziwie włoska... miało być i niebanalnie... Wyszła nam z tego trochę pizza 'z ziemi włoskiej do Polski', ponieważ dodaliśmy trochę
sera dojrzewającego z
czarnuszką kupionego na regionalnym festynie ("Święto gęsi na Krajnie” w Minikowie) wprost od producenta. Jak Wam się podoba? To chyba najlepsza pizza, jaką jedliśmy. Była tak pyszna, że pochłonęliśmy ją z mężem na jednym posiedzeniu :) Dzieci oczywiście nie chciały jej tknąć, więc dla nich zrobiłam drugą, z bardziej znanymi im dodatkami :) Dzięki temu było więcej dla nas :) Już za nią tęsknię. Zapach lekko podgrzanej
rukoli jest zniewalający... Spróbujcie zrobić podobną, a nie pożałujecie :)
Składniki na ciasto:230 g
mąki pszennej (typ 550)30 g
mąki żytniej razowej50 g
wody (lekko ciepłej)50 g
mleka (lekko ciepłego)15 g
drożdży1
jajko2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
ziół prowansalskich1/2 łyżeczki
cukru1/2 łyżeczki
soliDodatkowo:6 łyżki sosu domowego
sosu pomidorowego (wcześniej zredukowanego)80 g bresaoli60 g
rukoli150 g
sera dojrzewającego (z
czarnuszką)
parmezan (Parmigiano Reggiano)Z
wody,
mleka,
cukru i 1 łyżki
mąki pszennej zrobić zaczyn. Odstawić na 10 minut, aby
drożdże ruszyły :) Następnie w misce umieścić pozostałe składniki i wymieszać, po czym wlać zaczyn i znów wymieszać. Dalej wlać
oliwę i wyrabiać ciasto przez kilka minut. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Następnie na blaszce wysmarowanej
oliwą lub na papierze do pieczenia rozciągnąć ciasto na rozmiar 21 cm x 36 cm. Boki lekko zawinąć. Ciasto przykryć i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wysmarować ciasto
sosem pomidorowym, następnie posypać
serem i wyłożyć bresaolę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 ° C i piec przez ok. 15-20 minut. Po wyjęciu pizzy z piekarnika posypać
rukolą i świeżo startym
parmezanem.