Wykonanie

Z wakacji u rodzinki mieszkającej na wsi wróciliśmy doskonale zrelaksowani, ale i obdarowani rosnącymi z dala od spalin
owocami:
malinami,
jeżynami,
śliwkami,
gruszkami,
jabłkami, że o innych dobrach nie wspomnę :) Wszystko niczym mrówki pracowite spożytkowaliśmy przetwarzając na
dżemy,
konfitury i
soki. Z
malin zrobiliśmy też
nalewkę, a
jabłka, o których ostatnio politycznie głośno postanowiliśmy wykorzystać nieklasycznie... Z pysznymi antonówkami postanowiliśmy przyrządzić jakieś dobre mięsiwo na niedzielny obiad. Paradoksalnie okazało się, że antonówka jest odmianą, która pochodzi z Rosji :) ale mniejsza o to, bo
jabłka w naszym przepisie dojrzewały na polskiej ziemi, w pięknej Wielkopolskiej wsi o nazwie Tłokinia. Drugim
jabłkowym bohaterem w przepisie jest cydr lubelski, który nam bardzo ostatnio przypadł do gustu - lekki, delikatnie musujący, cudownie gasi pragnienie w upalne dni, które są już dziś tylko wspomnieniem... Podwójnie
jabłkowy dopalacz dał w efekcie danie
mięsne w orzeźwiająco-kwaskowym sosie :)Składniki:1 kg
schabu,4 dorodne antonówki250 gram
szalotek,250
wędzonego boczku,garść
rodzynek8-10 kapsułek
kardamonu (nasionka wyjmujemy z kapsułek i rozcieramy w moździerzu)0 , 5 litra cydru lubelskiego (dostępny w butelkach litrowych albo 3 x 330 ml),Dodatkowo:
mąka do oprószenia,
olej do smażenia,
sól,
pieprzświeży
tymianek.
Schab kroimy na 8-10 kotletów, które rozbijamy, solimy,
pieprzymy i oprószamy
mąką. Kotlery smażymy na małej ilości
oleju na rumiano. Kotlety zdejmujemy z patelni i odkładamy a na tym samym tłuszczy podsmażamy
boczek.
Boczek odkładamy, a na tej samej patelni smażymy przez 2-3 minuty pokrojone w plasterki
szalotki dodając ewentualnie odrobinę
oleju. Następnie
szalotki dusimy pod przykryciem, dodajemy
rodzynki, przyprawiamy
kardamonem, po chwili dodajemy pokrojone w plasterki (a wcześniej obrane ze skórki) antonówki. Dusimy przez kolejne 3 minuty na wolnym ogniu. Na końcu dodajemy podsmażony
boczek. Naczynie żaroodporne smarujemy
olejem, a na dno wykładamy podduszone
jabłka podduszone z
szalotkami i
boczkiem (około połowę), a na to układamy
schab. Wszystko przykrywamy resztą
jabłek i zalewamy cydrem. Reszta cydru dla kucharza :) Piec przez około 80 minut w temperaturze 175 ° C (z termoobiegiem). Po wyjęciu z pieca udekorować świeżym
tymiankiem.


