Wykonanie

Do zrobienia tych szaszłyków zainspirowało mnie zdjęcie z bloga Kraina
miodem płynąca . Zgadzają się dwa składniki:
cukinia i
mięso z indyka, a że miałam smak na
curry, więc długo się nie zastanawiając zrobiłam wersję indyjską :)Składniki:

60 dag piersi z
indyka,2
cukinie,1
żółtko,2 łyżki
bułki tartej,
przyprawy curry,
kolendra,
sól,
pieprz,
ziemniaki,
oliwa,
Mięso mielimy, dodajemy pozostałe składniki oraz
przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy.
Cukinię kroimy na grubsze plastry i solimy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kuleczki z
mięsa i nadziewamy na przemian z
cukinią (przedtem patyczki od szaszłyków należy moczyć w wodzie przez ok. 30 minut). Układamy na blaszce do pieczenia i skrapiamy
oliwą. Obok układamy ugotowane wcześniej
ziemniaki, które posypujemy
pieprzem,
słodką papryką i
tymiankiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 ° C i pieczemy przez 30-40 minut.