Niedzielne śniadanie. Pyszne gofry orkiszowe z dodatkiem karobu i kakao. Jedliśmy je z dodatkiem cukru pudru (zmieliłam na proszek nierafinowany cukier trzcinowy, przy pomocy blendera ręcznego), serka mascarpone i konfitury różanej, która nam zalegała w lodówce. Czasem dodajemy świeże owoce sezonowe lub domowe dżemy/konfiury (najczęściej w sezonie zimowym).Składniki (na 30 gofrów serduszek):1 szkl mleka roślinnego (np. takiego lub takiego)1/2 szkl wody mineralnej2 jajka z chowu ekologicznego (białka i żółtka osobno)ok. 2.5 szkl mąki orkiszowej razowej (dokładna ilość zależy od rodzaju użytej mąki)2-3 łyżki syropu klonowego1 łyżka karobu1 łyżka kakao (użyłam raw)1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanówszczypta soli morskiej2-3 łyżki oleju z pestek winogrondo podania: cukier puder (najlepiej z nierafinowanego cukru), mascarpone, dżem domowy, owoce sezonoweZaczęłam od ubicia białek z dodatkiem szczypty soli. Odstawiłam je do lodówki. Następnie wymieszałam mleko z wodą, syropem klonowym i żółtkami, dodałam wszystkie sypkie składniki - wymieszałam, po czym delikatnie wmieszałam ubite białka.Ciasto wylewałam porcjami na rozgrzaną gofrownicę. Piekłam aż nabrały złotego koloru.