Wykonanie
Proste ciasto nie wymagające użycia miksera. Wystarczy łyżka i widelec (do zmiażdżenia
bananów), a nawet sam widelec dałby radę ;) Niezbyt słodkie, pełne
orzechów; jeśli ktoś lubi może dodać także wszelkiej
maści pestek i
suszonych owoców. My wolimy wersję oszczędniejszą, z samymi
orzechami. Znika niezwykle szybko ;)Składniki (na 1 formę keksową):3 duże, dojrzałe
banany, zgniecione widelcem1
cytryna, sok + otarta skórka (używam bio
cytryn, niewoskowanych)2-3
jajka, z chowu ekologicznego1/3 szkl
oleju z pestek
winogronok. 1/2 szkl
mleka roślinnego (używam owsianego)szczypta
soli2.5 szkl
mąki orkiszowej razowej (używam typu 2000)2-3 łyżki
cukru nierafinowanego (użyłam demerara)ok. 1 szkl wyłuskanych
orzechów włoskich, połamanych na mniejsze kawałki1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaDo miski wsypałam
mąkę,
sól,
cukier,
orzechy,
sodę i proszek oraz skórkę otartą z
cytryny. W innym naczyniu wymieszałam zgniecione
banany z
sokiem z cytryny,
jajkami i
mlekiem. Przelałam do miski z suchymi składnikami. Wymieszałam łyżką. Przełożyłam do wysmarowanej i wysypanej
mąką formy. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Studziłam na kratce.