Wykonanie

Pyszna zapiekanka z
kaszy gryczanej i
pieczarek z dodatkiem
białego sosu (niby beszamelu, ale zrobionego z
mleka roślinnego i
skrobi kukurydzianej, z dodatkiem
płatków drożdżowych, które nadają nieco
serowego posmaku). A do tego, dla przełamania smaku (sos z
mleka owsianego jest nieco słodkawy) -
kiszona kapusta z
marchewką. Sosu nie widać, bo praktycznie cały został wchłonięty przez
kaszę.Składniki (dla 4-5 osób):2 szklanki niepalonej
kaszy jaglanejok. 500g
pieczarek, obranych i posiekanych w plastry3 łyżki
masła sklarowanegook. 500 ml
mleka roślinnego (u mnie owsiane)2 kopiaste łyżki
skrobi kukurydzianej (najlepiej z niemodyfikowanej
kukurydzy)2-3 łyżki
płatków drożdżowychprzyprawy:
sól morska,
czosnek niedźwiedzi,
cebula suszona,
pieprz ziołowyKaszę ugotowałam w 4 szklankach
wody. Odstawiłam.
Pieczarki usmażyłam na 1 łyżce
masła sklarowanego. Odstawiłam.Pozostałe
masło sklarowane rozpuściłam, wrzuciłam do niego
skrobię kukurydzianą, którą następnie zalałam
mlekiem. Gotowałam ciągle mieszając. Po zagotowaniu doprawiłam
solą morską,
czosnkiem niedźwiedzim, suszoną
cebulą i
pieprzem ziołowym. Do sosu dodałam
płatki drożdżowe.Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarowałam 3-4 łyżki sosu. Następnie wyłożyłam połowę
kaszy jaglanej, a na niej połowę
pieczarek, które polałam połową sosu. Ponownie zrobiłam warstwę
kaszy,
pieczarek i przykryłam je resztą sosu.Zapiekankę wstawiłam do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na 45 minut. Podałam z surówką z kiszonej (po raz pierwszy w życiu przeze mnie)
kapusty i
marchewki.