Wykonanie

Zainspirowana tym blogiem i jego autorką zachęcającą do jedzenia chwastów przygotowałam lasagne z pokrzywą i
fasolką szparagową. Pokrzywy mieliśmy dość sporo, ciężko mi dokładnie powiedzieć ile jej było, bo po zalaniu wrzątkiem i oderwaniu listków nie zostało tego zbyt wiele, powiedzmy że ok. 2 szklanki, które po zmiksowaniu zmniejszyły jeszcze swoją objętość. Jeśli nie masz dostępu do pokrzywy (choć przecież rośnie ona w wielu miejscach...), albo nie masz po prostu na nią ochoty, zawsze możesz użyć
szpinaku :) Zachęcam jednak do odkrywania nowych smaków i spróbowania wersji z pokrzywą!Składniki:9 płatów
makaronu lasagne2 szkl spażonych liści pokrzywy1
cebula2 ząbki
czosnku, zmiażdżone3 łyżki
masła sklarowanego1 szkl
wody600g
fasolki szparagowej, ugotowanej al dente2 szkl
mleka roślinnego (użyłam owsianego)2 łyżki
skrobi kukurydzianej1 łyżka
płatków drożdżowychprzyprawy:
sól morska,
pieprz ziołowy,
cebula suszona,
mieszanka przypraw czubryca
Cebulę zeszkliłam na sklarowanym
maśle (1 łyżka), dodałam pokrzywę oraz
wodę. Zagotowałam. Doprawiłam
czosnkiem,
solą, suszoną
cebulą i czubrycą.2 łyżki
masła sklarowanego rozpuściłam, dodałam
skrobię kukurydzianą a następnie
mleko owsiane. Gotowałam aż sos zgęstniał. Doprawiłam
solą i
pieprzem. Dodałam 1 łyżkę
płatków drożdżowych.Na dno naczynia żaroodpornego wylałam 3 łyżki sosu, na którym ułożyłam pierwszą warstwę
makaronu (3 płaty), następnie wyłożyłam połowę pokrzywowego sosu, na to połowę ugotowanej
fasolki szparagowej i kilka łyżek
białego sosu. Ponownie ułożyłam 3 płaty lasagne, na które wylałam resztę pokrzywowego sosu, pozostałą
fasolkę i ponownie kilka łyżek
białego sosu. Ostatnią warstwę stanowiły 3 płaty
makaronu lasagne polane obficie
białym sosem.Wstawiłam na ok. 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Przez pierwsze 30 minut zapiekałam przy grzałkach włączonych tylko z dołu. Ostatnie 15 minut - góra i dół.