ßßß
Zainspirowana tym blogiem i jego autorką zachęcającą do jedzenia chwastów przygotowałam lasagne z pokrzywą i fasolką szparagową. Pokrzywy mieliśmy dość sporo, ciężko mi dokładnie powiedzieć ile jej było, bo po zalaniu wrzątkiem i oderwaniu listków nie zostało tego zbyt wiele, powiedzmy że ok. 2 szklanki, które po zmiksowaniu zmniejszyły jeszcze swoją objętość. Jeśli nie masz dostępu do pokrzywy (choć przecież rośnie ona w wielu miejscach...), albo nie masz po prostu na nią ochoty, zawsze możesz użyć szpinaku :) Zachęcam jednak do odkrywania nowych smaków i spróbowania wersji z pokrzywą!Składniki:9 płatów makaronu lasagne2 szkl spażonych liści pokrzywy1 cebula2 ząbki czosnku, zmiażdżone3 łyżki masła sklarowanego1 szkl wody600g fasolki szparagowej, ugotowanej al dente2 szkl mleka roślinnego (użyłam owsianego)2 łyżki skrobi kukurydzianej1 łyżka płatków drożdżowychprzyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, cebula suszona, mieszanka przypraw czubrycaCebulę zeszkliłam na sklarowanym maśle (1 łyżka), dodałam pokrzywę oraz wodę. Zagotowałam. Doprawiłam czosnkiem, solą, suszoną cebulą i czubrycą.2 łyżki masła sklarowanego rozpuściłam, dodałam skrobię kukurydzianą a następnie mleko owsiane. Gotowałam aż sos zgęstniał. Doprawiłam solą i pieprzem. Dodałam 1 łyżkę płatków drożdżowych.Na dno naczynia żaroodpornego wylałam 3 łyżki sosu, na którym ułożyłam pierwszą warstwę makaronu (3 płaty), następnie wyłożyłam połowę pokrzywowego sosu, na to połowę ugotowanej fasolki szparagowej i kilka łyżek białego sosu. Ponownie ułożyłam 3 płaty lasagne, na które wylałam resztę pokrzywowego sosu, pozostałą fasolkę i ponownie kilka łyżek białego sosu. Ostatnią warstwę stanowiły 3 płaty makaronu lasagne polane obficie białym sosem.Wstawiłam na ok. 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Przez pierwsze 30 minut zapiekałam przy grzałkach włączonych tylko z dołu. Ostatnie 15 minut - góra i dół.