ßßß Cookit - przepis na Lasagne z pokrzywą i fasolką szparagową

Lasagne z pokrzywą i fasolką szparagową

nazwa

Wykonanie

Zainspirowana tym blogiem i jego autorką zachęcającą do jedzenia chwastów przygotowałam lasagne z pokrzywą i fasolką szparagową. Pokrzywy mieliśmy dość sporo, ciężko mi dokładnie powiedzieć ile jej było, bo po zalaniu wrzątkiem i oderwaniu listków nie zostało tego zbyt wiele, powiedzmy że ok. 2 szklanki, które po zmiksowaniu zmniejszyły jeszcze swoją objętość. Jeśli nie masz dostępu do pokrzywy (choć przecież rośnie ona w wielu miejscach...), albo nie masz po prostu na nią ochoty, zawsze możesz użyć szpinaku :) Zachęcam jednak do odkrywania nowych smaków i spróbowania wersji z pokrzywą!
Składniki:
9 płatów makaronu lasagne
2 szkl spażonych liści pokrzywy
1 cebula
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
3 łyżki masła sklarowanego
1 szkl wody
600g fasolki szparagowej, ugotowanej al dente
2 szkl mleka roślinnego (użyłam owsianego)
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżka płatków drożdżowych
przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, cebula suszona, mieszanka przypraw czubryca
Cebulę zeszkliłam na sklarowanym maśle (1 łyżka), dodałam pokrzywę oraz wodę. Zagotowałam. Doprawiłam czosnkiem, solą, suszoną cebulą i czubrycą.
2 łyżki masła sklarowanego rozpuściłam, dodałam skrobię kukurydzianą a następnie mleko owsiane. Gotowałam aż sos zgęstniał. Doprawiłam solą i pieprzem. Dodałam 1 łyżkę płatków drożdżowych.
Na dno naczynia żaroodpornego wylałam 3 łyżki sosu, na którym ułożyłam pierwszą warstwę makaronu (3 płaty), następnie wyłożyłam połowę pokrzywowego sosu, na to połowę ugotowanej fasolki szparagowej i kilka łyżek białego sosu. Ponownie ułożyłam 3 płaty lasagne, na które wylałam resztę pokrzywowego sosu, pozostałą fasolkę i ponownie kilka łyżek białego sosu. Ostatnią warstwę stanowiły 3 płaty makaronu lasagne polane obficie białym sosem.
Wstawiłam na ok. 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Przez pierwsze 30 minut zapiekałam przy grzałkach włączonych tylko z dołu. Ostatnie 15 minut - góra i dół.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/09/lasagne-z-pokrzywa-i-fasolka-szparagowa.html