Wykonanie

Szybka babka zrobiona z zalegającego w lodówce
jogurtu koziego. Najpierw miałam na niego ochotę, a
potem okazało się, że jednak ochota minęła i stał sobie biedak w lodówce, aż postanowiłam coś z tym faktem zrobić.
Jogurt (pyszny z resztą) wylądował w cieście. Oczywiście niekoniecznie trzeba użyć
jogurtu z
mleka koziego, może być i z krowiego. U nas w domu częściej spożywamy produkty z
koziego mleka. Babka została doprawiona
skórką cytrynową i oblana
cytrynowym lukrem (który zrobiłam ze zmielonego nierafinowanego
cukru trzcinowego). Niezbyt słodka, więc jeśli jesteś fanem słodszych deserów zwiększ ilość
cukru :)Składniki (na formę keksową o długości 30cm):3-4
jajka, najlepiej z chowu ekologicznego1.5-2 szkl
jogurtu (użyłam koziego)3-4 łyżki
cukru trzcinowego1/3 szkl
oleju (użyłam z pestek
winogron)skórka otarta z
cytryny2-2.5 szkl
mąki razowej orkiszowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia (użyłam bez fosforanów)
lukier:
sok z cytryny,
cukier puder (z
cukru trzcinowego)
Jajka wymieszałam z
jogurtem i
olejem, dodałam ,
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
skórkę cytrynową. Ciasto przelałam do wysmarowanej i wysypanej
mąką formy keksowej.Piekłam ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni (do tzw. suchego patyczka).Po wystudzeniu polałam lukrem.