ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z kalafiora i ziemniaków. Z sosem beszamelowym

Zapiekanka z kalafiora i ziemniaków. Z sosem beszamelowym

nazwa

Wykonanie

Kolejna prosta zapiekanka. Smaczne danie, które dość szybko się przygotowuje. I, co najważniejsze, wszystkim nam smakuje!
Składniki:
1 kalafior, podzielony na mniejsze części
4-5 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych w grubą kostkę
ok. 10 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w połówki
1 por, drobno posiekany
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
300ml mleka (może być roślinne)
3 łyżki mąki
3 łyżki masła /oliwy
ok. 100g sera żółtego, startego (użyłam cheddar, ale może być każdy dowolny)
przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, papryka wędzona
Kalafior i ziemniaki podgotowałam kilka minut na parze (kalafior był jeszcze twardawy - nie lubię, gdy ostatecznie jest zbyt miękki, ale ze względu na małe dzieci w domu muszę go nieco podgotować; ziemniaki praktycznie się ugotowały).
Na maśle zeszkliłam por, dodałam ząbek czosnku, a następnie mąkę. Chwilę smażyłam, po czym dodałam mleko. Gotowałam na wolnym ogniu aż sos zgęstniał; zdjęłam go z gazu i doprawiłam gałką muszkatołową, solą, pieprzem i papryką wędzoną. Dodałam również starty ser (ok. 3/4).
Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem, przełożyłam do niego wymieszany kalafior z ziemniakami, polałam sosem, posypałam resztą sera, a na wierzchu ułożyłam połówki pomidorków. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/01/zapiekanka-z-kalafiora-i-ziemniakow-z.html