Wykonanie

Kolejna prosta zapiekanka. Smaczne danie, które dość szybko się przygotowuje. I, co najważniejsze, wszystkim nam smakuje!Składniki:1
kalafior, podzielony na mniejsze części4-5 średnich
ziemniaków, obranych i pokrojonych w grubą kostkęok. 10
pomidorków koktajlowych, pokrojonych w połówki1
por, drobno posiekany1 ząbek
czosnku, zmiażdżony300ml
mleka (może być roślinne)3 łyżki
mąki3 łyżki
masła /oliwyok. 100g
sera żółtego, startego (użyłam
cheddar, ale może być każdy dowolny)
przyprawy:
sól morska,
pieprz ziołowy,
gałka muszkatołowa,
papryka wędzona
Kalafior i
ziemniaki podgotowałam kilka minut na parze (
kalafior był jeszcze twardawy - nie lubię, gdy ostatecznie jest zbyt miękki, ale ze względu na małe dzieci w domu muszę go nieco podgotować;
ziemniaki praktycznie się ugotowały).Na
maśle zeszkliłam
por, dodałam ząbek
czosnku, a następnie
mąkę. Chwilę smażyłam, po czym dodałam
mleko. Gotowałam na wolnym ogniu aż sos zgęstniał; zdjęłam go z gazu i doprawiłam
gałką muszkatołową,
solą,
pieprzem i
papryką wędzoną. Dodałam również
starty ser (ok. 3/4).Naczynie żaroodporne wysmarowałam
masłem, przełożyłam do niego wymieszany
kalafior z
ziemniakami, polałam sosem, posypałam resztą
sera, a na wierzchu ułożyłam połówki
pomidorków. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.