ßßß
Byłyśmy strasznie głodne, ja i młodsza córeczka. Musiałam więc szybko wymyśleć jakieś proste danie. W lodówce miałam tempeh wędzony (więcej o tempehu tutaj), trochę kukurydzy, por oraz groszek w zamrażarce. Danie wyszło bardzo smaczne i pożywne. Chociaż talerz mi się trochę ubabrał i nie było czasu go czyścić ;)Składniki (na 2 porcje):ok. 100g wędzonego tempehu, pokrojony w kostkękawałek pora, posiekany w półplasterkigarść groszku zielonego (użyłam mrożonego)garść kukurydzy (użyłam z puszki, bez dodatku cukru)1-2 łyżki oliwyprzyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, sos sojowy1 łyżeczka posiekanego koperkuNa oliwie udusiłam pora ze szczyptą soli i pieprzu, dodałam zielony groszek oraz trochę wody i dusiłam pod przykryciem ok. 5 minut aż woda odparowała. Następnie dodałam tempeh i sos sojowy, smażyłam ok. 3-4 minuty, dodałam kukurydzę. Chwilę podgrzałam.Danie przełożyłam na talerze, posypałam koperkiem. Podałam z kiszonym ogórkiem.