Wykonanie

Czas na coś słodkiego - dawno nie było tu takiego przepisu, bo jakoś ostatnio nie mam ochoty na słodkie rzeczy. Tym razem pyszne, jesienno-zimowe babeczki. Można je nawet zjeść jako słodkie, drugie śniadanie. Nasze wylądowały
między innymi w
śniadaniówce przedszkolnej. Wyszły na prawdę bardzo pyszne!Składniki (na 12 babeczek):2 szkl
mąki jęczmiennej3/4 szkl
mąki orkiszowej razowejszczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia (używam bez fosforanów)1
gruszka, obrana i posiekana w cienkie plasterki1/3 szkl
orzechów włoskich, połamanych na mniejsze częściskórka starta z 1/2
cytryny (najlepiej niewoskowanej)1/2 łyżeczki
cynamonu (lub więcej, jeśli ktoś lubi)1
jajko (najlepiej "0" lub "1")1/4 szkl
syropu klonowego /syropu z agawy1/4 szkl
oleju z pestek
winogronok. 1/4 szkl
wody /mleka roślinnego1 łyżka
soku z cytrynyW większej misce mieszam oba rodzaje mąk z
solą,
proszkiem do pieczenia,
cynamonem,
skórką cytrynową,
orzechami i
gruszką. W mniejszym naczyniu mieszam płynne składniki (mieszałam je w 500ml szklanym pojemniku-miarce; na końcu wlałam tyle
wody, by otrzymać w
sumie ok. 400ml płynu). Płynne przelewam do "suchych", mieszam i przekładam do wyłożonej papilotkami formy na 12 muffinek.Piekę w temp. 180 stopni przez ok. 23 minuty (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już suche). Studzę na kratce.