Wykonanie

Miałam ochotę na coś indyjskiego. Na półce trzymam małą książeczkę "Kuchnia wegetariańska" z
serii Z Kuchennej Półeczki i w niej znalazłam natchnienie na to danie. Dużo
czosnku i przypraw (
curry,
kurkuma). Danie wymaga nieco pracy, ale niezbyt dużo i trochę cierpliwości - warzywa musimy zalać sosem i odstawić na minimum 2 godziny. Warto było. Bardzo nam wszystkim smakowało!Składniki (4-5 porcji):1 szkl
brązowego ryżu, namoczonego w 2.5 szkl
wody i ugotowanego1
bakłażan, pokrojony w półplasterki20 dag
pieczarek, pokrojonego w mniejsze kawałki2
cebule, posiekane w półplasterki2
marchewki, pokrojone w półplasterki i ugotowane na parze2
ziemniaki, pokrojone w kostkę i ugotowane na parzeszczypta
soli morskiej2 łyżki
masła sklarowanegoSkładniki na sos:300 ml
jogurtu naturalnego1
cebula, starta na drobnych oczkach1 łyżeczka
kurkumy1 łyżka
curry4 ząbki
czosnku, zmiażdżoneWszystkie składniki na sos wymieszałam. Ugotowane
marchew i
ziemniaki wymieszałam z
bakłażanem i
pieczarkami; zalałam sosem i odstawiłam na ok. 2 godziny (może być na dłużej).Na
maśle sklarowanym zezłociłam
cebulę, dodałam warzywa wraz z
sosem jogurtowo-czosnkowym. Dusiłam ok. 10 minut.W naczyniu żaroodpornym umieściłam połowę ugotowanego
ryżu, następnie warzywa z sosem
curry, a na wierzch wyłożyłam pozostałą część
ryżu. Naczynie zamknęłam i wstawiłam do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Piekłam przez 25 minut, po czym zostawiłam w ciepłym piekarniku jeszcze przez ok. 20-30 minut by danie doszło (wyjęte od razu po upieczeniu - niektóre
bakłażany były jeszcze nieco twardawe, po tych 20-30 minutach w ciepłym, ale już wyłączonym piekarniku były idealne).