ßßß Cookit - przepis na Jaglanka. Tym razem na słono

Jaglanka. Tym razem na słono

nazwa

Wykonanie

Na naszym stole zwykle króluje jaglanka na słodko, jedzona na śniadanie. Tym razem zrobiłam jej słoną wersję. Zjadłyśmy ją z młodszą córeczką nietypowo, na kolację. Proste składniki, które znajdą się w każdej lodówce. A danie pyszne! :)
Składniki (na 2 porcje):
3/4 filiżanki kaszy jaglanej, opłukanej
1 mała marchew, starta na grubych oczkach (lub drobno pokrojona)
1 mała pietruszka, starta na grubych oczkach (lub drobno pokrojona)
prażony słonecznik
szczypiorek (można użyć cebuli - drobno pokroić i ugotować)
1 łyżka oleju lnianego
szczypta soli morskiej, tymianku i lubczyku
ew. sos sojowy
2 filiżanki wrzątku
Do gotującej się wody wrzuciłam starte warzywa, dodałam przyprawy oraz kaszę jaglaną. Gotowałam ok. 15-20 minut aż kasza wchłonęła wodę. Po ugotowaniu doprawiłam sosem sojowym, a gdy kasza lekko się ostudziła dodałam olej lniany. Gotową potrawę przełożyłam do miseczek i posypałam prażonym słonecznikiem oraz szczypiorkiem. Dla córeczki słonecznik zmieliłam w moździerzu.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2013/09/jaglanka-tym-razem-na-sono.html