Na naszym stole zwykle króluje jaglanka na słodko, jedzona na śniadanie. Tym razem zrobiłam jej słoną wersję. Zjadłyśmy ją z młodszą córeczką nietypowo, na kolację. Proste składniki, które znajdą się w każdej lodówce. A danie pyszne! :)Składniki (na 2 porcje):3/4 filiżanki kaszy jaglanej, opłukanej1 mała marchew, starta na grubych oczkach (lub drobno pokrojona)1 mała pietruszka, starta na grubych oczkach (lub drobno pokrojona)prażony słonecznikszczypiorek (można użyć cebuli - drobno pokroić i ugotować)1 łyżka oleju lnianegoszczypta soli morskiej, tymianku i lubczykuew. sos sojowy2 filiżanki wrzątkuDo gotującej się wody wrzuciłam starte warzywa, dodałam przyprawy oraz kaszę jaglaną. Gotowałam ok. 15-20 minut aż kasza wchłonęła wodę. Po ugotowaniu doprawiłam sosem sojowym, a gdy kasza lekko się ostudziła dodałam olej lniany. Gotową potrawę przełożyłam do miseczek i posypałam prażonym słonecznikiem oraz szczypiorkiem. Dla córeczki słonecznik zmieliłam w moździerzu.