Wykonanie
truskawki,
czekolada i
bita śmietana na kruchym cieścieCzy można chcieć czegoś więcej niż wymienione powyżej składniki w deszczowy dzień? Pewnie można, ale zapewniam Was, że połączenie
truskawek,
czekolady i
bitej śmietany na cudownym kruchym spodzie podnosi znacząco poziom endorfin we
krwi, zwłaszcza w pochmurne dni.
Truskawki co prawda jeszcze nie polskie, ale zawsze to jakiś przedsmak, kuszący i w tym wydaniu wart spróbowania.

Składniki na
kakaowy spód (duża forma na tartę):ok. 285 g
mąki pszennej10-15 g
kakao (ok. 2,5 łyżki)150-170 g
masła1 duże
jajko (lub dwa mniejsze)3 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
cukru wanilinowegoszczypta
soliWierzch:kilka łyżek
dżemu z czarnej porzeczki250 g
serka mascarponeok. 140 g
gorzkiej czekolady5-6 łyżek
cukru pudru300 ml
śmietany 30%śmietan-fix (opcjonalnie)ok. 400 g
truskawek (7-8 sztuk)
Mąkę przesiać do miski razem z
kakao. Wymieszać z
cukrem pudrem i
cukrem wanilinowym oraz
solą. Dodać pokrojone w kostkę
masło i
jajko. Zagnieść ciasto. Jeśli ciasto byłoby zbyt suche można dodać jeszcze nieco
masła lub łyżeczkę
śmietany 12%.Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Schować do lodówki na czas nagrzewania piekarnika (15-20 min.). Następnie wyjąć, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć
grochem lub kulkami do wypieków. Piec przez 15 min. w 200 o C. Po tym czasie zdjąć
groch i piec jeszcze przez ok. 8 min. Wyjąć i wystudzić.Spód posmarować
dżemem porzeczkowym.Większość
czekolady (ok. 100 g) rozpuścić w kąpieli
wodnej i przestudzić nieco. Wmieszać do niej
serek mascarpone oraz 2 łyżki
cukru pudru. Gotową masę przełożyć na tartę.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem
śmietan-fixu i 3 łyżek
cukru pudru. Rozsmarować część na wierzchu tarty, a częścią przyozdobić tartę za pomocą rękawa cukierniczego.
Truskawki pokroić w talarki i ułożyć na
bitej śmietanie. Pozostałą część
czekolady (ok. 40 g) rozpuścić w kąpieli
wodnej i polać nią
truskawki.Całość schłodzić w lodówce przez min. godzinę.

