składniki:4 jajka200 g masła w temperaturze pokojowejszklanka cukrupół szklanki cukru pudru2-3 łyżeczki cukru wanilinowego300 g mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia20-30 g kakao (ok. dwóch łyżek)100 mleka5 pomarańczy200 g śmietany 30% (do ubijania)500 g miękkiego twarogu20-30 g żelatyny200 ml soku pomarańczowegoBiałka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać pół szklanki cukru. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodawać naprzemiennie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz białka. Zmiksować. Większość ciasta (ok. 2/3) rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Do reszty ciasta dodać kakao i mleko oraz zmiksować (jeśli ciasto będzie za rzadkie lub za gęste można dodawać odpowiednio po trochu mąki lub mleka). Ciemne ciasto wyłożyć na warstwę jasnego.Trzy pomarańcze obrać i wyfiletować [patrz: filmik ], układać kawałki na ciemnym cieście. Piec ok. 45 min. w 160 o C. Ostudzić. [W tym momencie można przygotować sok pomarańczowy z żelatyną - patrz dalej.]Śmietanę ubić na sztywno. Twaróg wymieszać z połową szklanki cukru, cukrem wanilinowym oraz bitą śmietaną. Żelatynę rozpuścić w 100 ml ciepłej wody i dodać połowę do masy serowej. Zmiksować. Masę rozprowadzić na wystudzonym cieście i włożyć do lodówki. Resztę płynnej żelatyny połączyć z sokiem z pomarańczy. [Polecam przygotowanie soku z żelatyną na wcześniejszym etapie, np. tuż po wyjęciu ciasta z piekarnika, ponieważ gęstnieje on dosyć długo.]Jedną pomarańczę obrać, wyfiletować i pokroić na cienkie plasterki. Ułożyć na masie serowej i zalać gęstniejącym sokiem pomarańczowym. Schować do lodówki do stężenia.Uwaga : aby uniknąć filetowania można zamiast pomarańczy użyć brzoskwini z puszku lub innych podobnych owoców wedle gustu. Można też nie filetować pomarańczy w ogóle, ale wtedy zostaje gorzkawy posmak z białych błonek.