Wykonanie
Składniki (na 2 porcje):Pół szklanki
czerwonej soczewicy1
papryka2 małe
cebule1
marchewkaSól,
pieprz,
kurkumaOliwa z oliwek lub
olej kokosowy (do smażenia)Wykonanie:
Cebulę szatkujemy i podsmażamy.
Paprykę i
marchewkę kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do
cebuli, przyprawiamy i smażymy wszystko razem 15 min.
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie, w proporcji – 0,5 szklanki
soczewicy na 1,5 szklanki
wody, również około 15 min (będzie trochę rozgotowana). Do garnka z ugotowaną
soczewicą wrzucamy podsmażone warzywa i miksujemy blenderem. Zupa wychodzi bardzo gęsta, właśnie taką lubię, ale jeśli komuś taka konsystencja nie pasuje, to zawsze można dodać trochę więcej
wody JSmakuje jeszcze lepiej z prażonym
słonecznikiem i
natką pietruszki.