ßßß Cookit - przepis na Wielkanocny żurek w chlebku

Wielkanocny żurek w chlebku

nazwa

Wykonanie

Nie wyobrażam sobie bez niego świąt, a w Poznaniu mam swoją jedną z ulubionych restauracji na Starym Rynku, gdzie jadłam naprawdę dobry. Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc zapraszam po przepis na żurek w chlebku. :)
SKŁADNIKI :
0,5 l zakwasu żytniego/do żurku
ok 2 l bulionu jarzynowego - po ugotowaniu zostawiamy marchew
3 białe, surowe kiełbasy
kilka kawałków wędzonego boczku
2 ząbki czosnku w łupince
2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka
majeranek
pieprz
sól
śmietana do zupy
DODATKI :
chlebki do żurku
jajka ugotowane na twardo
Do przecedzonego gorącego wywaru wkładamy kiełbasę i wędzonki, gotujemy ok. godzinę na małym ogniu. Po tym czasie kiełbasę można wyjąć, wędzonkę zostawiamy i stopniowo wlewamy wstrząśnięty zakwas, próbując kwasowość do momentu, aż będzie dla nas odpowiednia. Dodajemy czosnek, pieprz, sól, majeranek i chrzan do smaku, zupę gotujemy na minimalnym ogniu przez około 2 minuty. Na koniec dodajemy pokrojoną na plasterki marchewkę, kawałki pokrojonej kiełbasy oraz zaprawiamy zupę śmietaną. Doprawiamy i podajmy z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo w wydrążonym, przypieczonym wcześniej w piekarniku chlebku. :)
Przepis bierze udział w akcji :
Źródło:http://studentskitchenblog.blogspot.com/2014/04/wielkanocny-zurek-w-chlebku.html