Wykonanie
Nie wyobrażam sobie bez niego świąt, a w Poznaniu mam swoją jedną z ulubionych restauracji na Starym Rynku, gdzie
jadłam naprawdę dobry. Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc zapraszam po przepis na żurek w
chlebku. :)
SKŁADNIKI :0,5 l zakwasu żytniego/do
żurkuok 2 l
bulionu jarzynowego - po ugotowaniu zostawiamy
marchew3 białe, surowe
kiełbasykilka kawałków
wędzonego boczku2 ząbki
czosnku w łupince2 łyżeczki tartego
chrzanu ze słoiczka
majeranekpieprzsólśmietana do zupyDODATKI :
chlebki do
żurkujajka ugotowane na twardoDo przecedzonego gorącego
wywaru wkładamy
kiełbasę i wędzonki, gotujemy ok. godzinę na małym ogniu. Po tym czasie
kiełbasę można wyjąć, wędzonkę zostawiamy i stopniowo wlewamy wstrząśnięty zakwas, próbując kwasowość do momentu, aż będzie dla nas odpowiednia. Dodajemy
czosnek,
pieprz,
sól,
majeranek i
chrzan do smaku, zupę gotujemy na minimalnym ogniu przez około 2 minuty. Na koniec dodajemy pokrojoną na plasterki
marchewkę, kawałki pokrojonej
kiełbasy oraz zaprawiamy zupę
śmietaną. Doprawiamy i podajmy z dodatkiem
jajka ugotowanego na twardo w wydrążonym, przypieczonym wcześniej w piekarniku
chlebku. :)Przepis bierze udział w akcji :