ßßß Cookit - przepis na Roladki z topionym serkiem i pieczarkami

Roladki z topionym serkiem i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Majówka zbliża się wielkimi krokami. Takimi samymi, jakimi zbliża się duże przedsięwzięcie, do którego jako blogerka kulinarna zostałam zaproszona. :) Z jednej strony wszystkie rozmowy zostały już praktycznie zakończone, z drugiej boję się jeszcze oficjalnie pochwalić, by nie zapeszyć i za chwilę nie musieć odwoływać wcześniejszych informacji. Jeszcze kilka dni poczekam, a tymczasem zapraszam na pyszne roladki a la fondant drobiowy - z pięknie wypływającym ze środka topionym serkiem i pieczarkami. :)
SKŁADNIKI NA 2 SZTUKI :
podwójna pierś z kurczaka
2 trójkąciki topionego serka (u mnie smak gouda)
2 łyżki usmażonych z cebulką, drobno pokrojonych pieczarek
przyprawa do kurczaka
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
MOJE DODATKI :
ziemniaki puree z masłem, mlekiem i koperkiem
zielona fasolka szparagowa z zasmażką
Mięso myjemy i ususzamy, pierś kroimy na pół, odkrajamy mniejsze, wystające części, musimy otrzymać 2 kształtne filety, które następnie rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Mięso przyprawiamy z obu stron przyprawą do drobiu, następnie na każdym kotlecie układamy plastry topionego serka, na serek po łyżce usmażonych pieczarek, całość ciasno i dokładnie zwijamy. Jajko rozkłócamy w głębokim talerzu, do drugiego wsypujemy bułkę tartą, roladki obtaczamy najpierw w jajku, potem w bułce i smażymy na złoty kolor na patelni z dodatkiem oleju. Ja podałam je z puree ziemniaczanym z mlekiem, masłem i koperkiem oraz zieloną fasolką szparagową z zasmażką. :)
Źródło:http://studentskitchenblog.blogspot.com/2014/04/roladki-z-topionym-serkiem-i-pieczarkami.html