Wykonanie
Majówka zbliża się wielkimi krokami. Takimi samymi, jakimi zbliża się duże przedsięwzięcie, do którego jako blogerka kulinarna zostałam zaproszona. :) Z jednej strony wszystkie rozmowy zostały już praktycznie zakończone, z drugiej boję się jeszcze oficjalnie pochwalić, by nie zapeszyć i za chwilę nie musieć odwoływać wcześniejszych informacji. Jeszcze kilka dni poczekam, a tymczasem zapraszam na pyszne roladki a la fondant drobiowy - z pięknie wypływającym ze środka
topionym serkiem i
pieczarkami. :)

SKŁADNIKI NA 2 SZTUKI :podwójna
pierś z kurczaka2 trójkąciki
topionego serka (u mnie smak gouda)2 łyżki usmażonych z
cebulką, drobno pokrojonych
pieczarekprzyprawa do kurczaka1
jajkobułka tartaolej do smażeniaMOJE DODATKI :
ziemniaki puree z
masłem,
mlekiem i
koperkiemzielona fasolka szparagowa z zasmażką
Mięso myjemy i ususzamy, pierś kroimy na pół, odkrajamy mniejsze, wystające części, musimy otrzymać 2 kształtne filety, które następnie rozbijamy delikatnie tłuczkiem.
Mięso przyprawiamy z obu stron
przyprawą do drobiu, następnie na każdym kotlecie układamy plastry
topionego serka, na
serek po łyżce usmażonych
pieczarek, całość ciasno i dokładnie zwijamy.
Jajko rozkłócamy w głębokim talerzu, do drugiego wsypujemy
bułkę tartą, roladki obtaczamy najpierw w
jajku,
potem w
bułce i smażymy na złoty kolor na patelni z dodatkiem
oleju. Ja podałam je z puree ziemniaczanym z
mlekiem,
masłem i
koperkiem oraz
zieloną fasolką szparagową z zasmażką. :)

