ßßß
SKŁADNIKI :200g czekolady (użyłam 100g gorzkiej i 100g mlecznej)100g masła2 całe jajka2 żółtkapół szklanki drobnego cukru do wypieków (użyłam cukru pudru)1/4 szklanki przesianej mąkimasło orzechoweolej do wysmarowania kokilekkakao do oprószenia
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Czekoladę i masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, odstawiamy do przestygnięcia. Do głębokiej miski wbijamy całe jajka, dodajemy żółtka i cukier, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i ostudzoną masę czekoladową, ponownie miksujemy do połączenia się składników. Kokilki smarujemy wewnątrz olejem, nakładamy czekoladową masę do 1/4 wysokości, na nią sporą łyżkę masła orzechowego a na masło orzechowe ponownie czekoladowe ciasto w taki sposób, by zakryło masło. Pieczemy 16-18 minut (moje fondanty wyjęłam dokładnie po 16), jeśli przetrzymacie je za bardzo masa zetnie się całkowicie i otrzymacie pyszne brownie, lecz ominie Was zabawa z rzeką orzechowo-czekoladowej lawy wypływającej z fondanta. Kokilkę nakrywamy talerzem, odwracamy i delikatnie wysuwamy ciastko na talerz, można je oczywiście również zostawić w foremce, całość lekko oprószamy kakao, smak zawsze będzie taki sam - idealny. :)
