ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy fondant z masłem orzechowym od Donny Hay

Czekoladowy fondant z masłem orzechowym od Donny Hay

nazwa

Wykonanie

Od kiedy zobaczyłam u Kasi z Plate of Joy to cudo, wiedziałam, że nie spocznę, póki go nie upiekę. Kasia wpadła na genialny pomysł, by zorganizować wirtualne, wielkie pieczenie z autorką przepisu Donną Hay, w którym wzięły udział blogerki kulinarne z różnych stron Polski. Nie miałam kokilek, co było główną przeszkodą mojego udziału w tym przedwięwzięciu, ale Kasia i Arletta nie dawały spokoju, motywowały i boom, po pobycie w Szczecinie wróciłam bogatsza o niezbędne foremki, dziś uzupełniłam szafkę o brakujące produkty i znalazłam się w gronie miłośniczek fondantów. Osobiste wrażenia jak najlepsze, uwielbiam słodko-słone połączenia (uwielbiam jeść na zmianę paluszki z solą i np. delicje), ciastko upiekło się idealnie, płynna masa orzechowo-czekoladowa mmm... Zapraszam! :)
SKŁADNIKI :
200g czekolady (użyłam 100g gorzkiej i 100g mlecznej)
100g masła
2 całe jajka
2 żółtka
pół szklanki drobnego cukru do wypieków (użyłam cukru pudru)
1/4 szklanki przesianej mąki
masło orzechowe
olej do wysmarowania kokilek
kakao do oprószenia
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Czekoladę i masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, odstawiamy do przestygnięcia. Do głębokiej miski wbijamy całe jajka, dodajemy żółtka i cukier, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i ostudzoną masę czekoladową, ponownie miksujemy do połączenia się składników. Kokilki smarujemy wewnątrz olejem, nakładamy czekoladową masę do 1/4 wysokości, na nią sporą łyżkę masła orzechowego a na masło orzechowe ponownie czekoladowe ciasto w taki sposób, by zakryło masło. Pieczemy 16-18 minut (moje fondanty wyjęłam dokładnie po 16), jeśli przetrzymacie je za bardzo masa zetnie się całkowicie i otrzymacie pyszne brownie, lecz ominie Was zabawa z rzeką orzechowo-czekoladowej lawy wypływającej z fondanta. Kokilkę nakrywamy talerzem, odwracamy i delikatnie wysuwamy ciastko na talerz, można je oczywiście również zostawić w foremce, całość lekko oprószamy kakao, smak zawsze będzie taki sam - idealny. :)
Źródło:http://studentskitchenblog.blogspot.com/2014/04/czekoladowy-fondant-z-masem-orzechowym.html