ßßß
Dziś pyszne ciasto dla osób lubiących nietypowe połączenia. Nadchodziła wyjątkowa okazja i nie wiedziałam, co upiec. Inspiracja przyszła do mnie sama - zastanawiając się co i jak podać, podjadałam masło orzechowe z kawałkami mlecznej czekolady pomyślałam: "A może tort o smaku słodko-słonym? Czemu nie?!"BROWNIE Z KREMEM Z MASŁA ORZECHOWEGO I KARMELEMSkładniki na tortownicę 24 cm średnicy:Ciasto:200g gorzkiej czekolady135g masła¾ szklanki cukru brązowego3 jajka1 łyżeczka cukru waniliowegoKrem:220g sera mascarpone160g masła orzechowegoKarmel:¼ szklanki wody150g drobnego cukru1/3 szklanki śmietanki 30 %Do dekoracji:200g solonych orzeszków ziemnychMasło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy posiekaną czekoladę i również rozpuszczamy. Garnek zdejmujemy z palnika i studzimy czekoladową masę. Mieszamy jajka z cukrem waniliowym, dodajemy masę czekoladową i miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego do 180 ºC piekarnika i pieczemy około 30 minut. Ciasto studzimy.Składniki na krem (mascarpone i masło orzechowe) dokładnie mieszamy. W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem i gotujemy do osiągnięcia przez syrop koloru złocisto – bursztynowego. W czasie gotowania syropu nie mieszamy, możemy czasami „potrząsnąć” rondelkiem. Zdejmujemy garnek z palnika i wlewamy śmietankę. Mieszamy aż karmel rozpuści się w śmietance. Zostawiamy do zgęstnienia.Orzeszki ziemne prażymy na suchej patelni.Po wystygnięciu wszystkich części ciasta, przystępujemy do jego złożenia. Na brownie nakładamy krem i rozsmarowujemy, przykrywamy warstwą uprażonych orzechów i polewamy karmelem. Gotowe!Przepis zaczerpnięty z www.mojewypieki.com/