Wykonanie

Dziś pyszne ciasto dla osób lubiących nietypowe połączenia. Nadchodziła wyjątkowa okazja i nie wiedziałam, co upiec. Inspiracja przyszła do mnie sama - zastanawiając się co i jak podać, podjadałam
masło orzechowe z kawałkami
mlecznej czekolady pomyślałam: "A może tort o smaku słodko-słonym?
Czemu nie?!"
BROWNIE Z KREMEM Z
MASŁA ORZECHOWEGO I KARMELEM
Składniki na tortownicę 24 cm średnicy:
Ciasto:
200g
gorzkiej czekolady135g
masła¾ szklanki
cukru brązowego3
jajka1 łyżeczka
cukru waniliowegoKrem:
220g
sera mascarpone160g
masła orzechowegoKarmel:
¼ szklanki
wody150g drobnego
cukru1/3 szklanki
śmietanki 30 %
Do dekoracji:
200g
solonych orzeszków ziemnych
Masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy posiekaną
czekoladę i również rozpuszczamy. Garnek zdejmujemy z palnika i studzimy
czekoladową masę. Mieszamy
jajka z
cukrem waniliowym, dodajemy masę
czekoladową i miksujemy. Dodajemy przesianą
mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego do 180 ºC piekarnika i pieczemy około 30 minut. Ciasto studzimy.
Składniki na krem (
mascarpone i
masło orzechowe) dokładnie mieszamy. W rondelku zagotowujemy
wodę z
cukrem i gotujemy do osiągnięcia przez
syrop koloru złocisto –
bursztynowego. W czasie gotowania
syropu nie mieszamy, możemy czasami „potrząsnąć” rondelkiem. Zdejmujemy garnek z palnika i wlewamy
śmietankę. Mieszamy aż karmel rozpuści się w
śmietance. Zostawiamy do zgęstnienia.
Orzeszki ziemne prażymy na suchej patelni.
Po wystygnięciu wszystkich części ciasta, przystępujemy do jego złożenia. Na brownie nakładamy krem i rozsmarowujemy, przykrywamy warstwą uprażonych
orzechów i polewamy karmelem. Gotowe!
Przepis zaczerpnięty z www.mojewypieki.com/