Wykonanie

Po długiej nieobecności w końcu
mogę wrócić z nowym przepisem :) Co prawda jeszcze czeka mnie jeden egzamin maturalny, ale nie wymaga on przygotowań i nie spodziewam się stresu :) Jeśli Wy też jesteście „szczęśliwymi” maturzystami to możecie spróbować osłodzić sobie życie tym
ciastem – wilgotne,
czekoladowe blaty przełożone
mleczno-
migdałowym kremem, pysznie :)CIASTO
CZEKOLADOWE Z KREMEM
MIGDAŁOWYMSkładniki:320g
mąki440g
cukru240ml
oleju40g
kakao240ml
maślanki2
jajkaopakowanie
cukru waniliowego2 łyżeczki
sodyduża szczypta
soliDodatkowo (krem):100g zmielonych
migdałówszklanka
mleka w proszku¼ szklanki kremówki150g
masła3 łyżki
syropu cukrowegoCukier puder – do smakuEw. uprażone
płatki migdałowe do dekoracji
Mąkę,
kakao,
sodę i
sól przesiać i wymieszać.
Jajka wymieszać z
cukrami,
olejem i
maślanką. Wsypać mieszankę mączną i szybko wymieszać, na koniec dodając
wodę. Piec w temperaturze 150°C przez około 40 minut w natłuszczonej i wysypanej
mąką formie. Wystudzić. Mielone
migdały uprażyć i dodać do rozpuszczonego
masła. Kremówkę ubić, do
migdałów dodać
mleko w proszku,
syrop cukrowy i ubitą
śmietankę, wymieszać, dodać kilka łyżek
cukru i spróbować, dosładzać do osiągnięcia pożądanej słodkości. Przełożyć ciasto kremem i wierzch posypać uprażonymi
płatkami migdałowymi. Przed podaniem schłodzić w lodówce.