Wykonanie
Witajcie zielono,Wiosna kojarzy się z
zielenią. Różnymi jej odcieniami wszystko budzi się do życia. Brakuje nam tej tętniącej barwy za oknem. Dlatego też dziś proponujemy Wam zieloną wiosenną inspirację – zupę, a dokładnie
brokułowy krem. Co prawda niekoniecznie jest on zielony. Ale w tych tonacjach się utrzymuje. ;) Proponujemy zjeść go w towarzystwie
natki pietruszki lub z grzankami upieczonymi w piekarniku z
chleba żytniego i
chleba razowego z ziarnami. Przyjemna w smaku, lekka warzywna zupa. Jemy zielone na zdrowie. :)Składniki (8-10 porcji):- 2 duże
brokuły podzielone na mniejsze kawałki (łącznie z łodygami)- 2
pietruszki- 2
marchewki- 1 mały
seler lub pół dużego- pół
pora- garść
natki pietruszki- garść
natki selera (mieliśmy mrożoną) – opcjonalnie- 1 łyżeczka suszonego
lubczyku- 0,5 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzu- 0,5 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej- 1 płaska łyżeczka
soli-
natka pietruszki do dekoracji lub grzanki z
chleba żytniego lub
razowegoWykonanie:Obrane, pokrojone w plastry lub dużą kostkę
marchew,
pietruszkę,
seler oraz
por zalewamy
wodą (1,5-2 l) i gotujemy na małym ogniu. Po około 30 minutach dodajemy
przyprawy:
sól,
pieprz,
lubczyk, gałkę i gotujemy dalej. Gdy warzywa będą lekko miękkie, dodajemy do zupy pokrojone
brokuły, garść
natki pietruszki i garść
natki selera. Gotujemy aż
brokuły będą miękkie – 10 do 15 minut. Zdejmujemy z ognia i blend ujemy na gładko. Nie wyjdzie ona do końca zielona, gdyż
marchew złamie zielone tony i wpłynie na końcowy kolor dania. Sprawdzamy, czy nie potrzeba bardziej zupy doprawić i możemy nalewać. Zupę posypcie albo
natką z
pietruszki lub podawajcie z grzankami z żytniego lub
razowego chleba. Albo z
natką i grzankami. :)Takie grzanki nadadzą zupie zupełnie innego charakteru – koniecznie sprawdźcie sami. Zajadamy aromatyczną i niekoniecznie zieloną zupę na wiosnę. Rekompensujemy sobie brak zieleni za oknem. ;) Zajadamy. :)Zielone pozdrowienia,Ania & Piotr