Wykonanie
Witajcie deserowo,Sezon na
borówkę amerykańską w pełni. My ją możemy jeść wiadrami. Uwielbiamy! A Wy?
Owoc ten nazywany jest „błękitnym skarbem natury”, gdyż ma ogromne właściwości prozdrowotne. Zapobiegają nowotworom, gdyż są wymiataczami wolnych rodników dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów/przeciwutleniaczy. Podobno wśród
owoców jest w tym królem. Ponadto są bogate w mikro- i makroelementy, czyli są ważnym źródłem składników odżywczych w naszej diecie. Oczyszczają i naczynia krwionośne przez co obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają chorobom krążenia i co ciekawe obniżają wysokie ciśnienie
krwi.
Borówki przedłużają także młodość naszą i naszego umysłu oraz mózgu. Substancje odżywcze i aktywne zawarte w borówkach chronią i regenerują komórki nerwowe oraz pozytywnie wpływają na stan skóry. Proantycyjanidy zawarte w tych owocach pomagają zapobiegać i walczyć z infekcjami dróg moczowych. Pojawiają się także badania, który wykazują pozytywny wpływ spożywania
borówek na wzrok. Zatem nad czym tu myśleć? Tylko zajadać i cieszyć się ich smakiem.
Tarta z kremem z
sera białego oraz
mascarpone z
borówkamiSkładniki na ciasto kruche (forma na tartę 30 cm):- 350 g
mąki- 200 g zimnego
masła- 60 g
cukru pudru- 1
jajkoSkładniki na krem
serowy:- 200-250 g chudego
białego sera- 200 g
sera mascarpone- 30-40 g rozpuszczonej deserowej lub
gorzkiej czekolady- 0,5 łyżeczki
cukru pudruPozostałe składniki:- 300-350 g
borówek amerykańskich- 1
nektarynkaWykonanie:Ze składników na ciasto zagniatamy szybko masę i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Każdy ma swoja metodę na kruche ciasto, więc zróbcie tak i takie jakie Wam wychodzi najlepiej. Nam udało się je zagnieść bez udziału
wody,
jajko wystarczyło, by wszystko związać. Jeśli u Was tak się nie uda, to dodajcie 1-2 łyżki, czy tyle ile potrzeba zimnej
wody. Nagrzewamy piekarnik do 175-180 °C. Gdy się już nagrzeje to wyjmujemy ciasto z lodówki i wyklejamy nim formę na tartę (u nas ceramiczna forma, prezent od Naszych Przyjaciół – dziękujemy :) ). Po upieczeniu musi całkiem wystygnąć.W czasie pieczenia ciasta zabieramy się za krem. Potrzebny będzie blender lub mikser. Wrzucamy do niego
biały ser i 0,5 łyżeczki
cukru pudru. Rozcieramy lub miksujemy aż
ser będzie dość gładki, bez grudek. Gdy tak już jest dodajemy
ser mascarpone i miksujemy na gładką masę. Następnie rozpuszczamy
czekoladę w mikrofali lub kąpieli
wodnej. Dodajemy jeszcze gorąca do kremu i miksujemy na gładko, aż się wszystkie składniki połączą. Nie przejmujcie się, jeśli będzie wg. Was za rzadki. Ciasto schładza się w lodówce i tam krem się pięknie zetnie i gwarantujemy, że nic nie wypłynie.Teraz przystępujemy do największej zabawy. Gdy ciasto jest już zimne, wyjmujemy na nie krem i rozsmarowujemy równo i gładko. I
pora na zajęcie dla cierpliwych – układamy ładnie
borówki na cieście. My gdzieniegdzie dodaliśmy kawałki
nektarynki dla urozmaicenia kolorystyki. Wstawcie do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie możecie zajadać. Palce lizać. :)Ania & Piotr