ßßß Cookit - przepis na Borówkowe pozdrowienia,

Borówkowe pozdrowienia,

nazwa

Wykonanie

Witajcie deserowo,
Sezon na borówkę amerykańską w pełni. My ją możemy jeść wiadrami. Uwielbiamy! A Wy?
Owoc ten nazywany jest „błękitnym skarbem natury”, gdyż ma ogromne właściwości prozdrowotne. Zapobiegają nowotworom, gdyż są wymiataczami wolnych rodników dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów/przeciwutleniaczy. Podobno wśród owoców jest w tym królem. Ponadto są bogate w mikro- i makroelementy, czyli są ważnym źródłem składników odżywczych w naszej diecie. Oczyszczają i naczynia krwionośne przez co obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają chorobom krążenia i co ciekawe obniżają wysokie ciśnienie krwi. Borówki przedłużają także młodość naszą i naszego umysłu oraz mózgu. Substancje odżywcze i aktywne zawarte w borówkach chronią i regenerują komórki nerwowe oraz pozytywnie wpływają na stan skóry. Proantycyjanidy zawarte w tych owocach pomagają zapobiegać i walczyć z infekcjami dróg moczowych. Pojawiają się także badania, który wykazują pozytywny wpływ spożywania borówek na wzrok. Zatem nad czym tu myśleć? Tylko zajadać i cieszyć się ich smakiem.
Tarta z kremem z sera białego oraz mascarpone z borówkami
Składniki na ciasto kruche (forma na tartę 30 cm):
- 350 g mąki
- 200 g zimnego masła
- 60 g cukru pudru
- 1 jajko
Składniki na krem serowy:
- 200-250 g chudego białego sera
- 200 g sera mascarpone
- 30-40 g rozpuszczonej deserowej lub gorzkiej czekolady
- 0,5 łyżeczki cukru pudru
Pozostałe składniki:
- 300-350 g borówek amerykańskich
- 1 nektarynka
Wykonanie:
Ze składników na ciasto zagniatamy szybko masę i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Każdy ma swoja metodę na kruche ciasto, więc zróbcie tak i takie jakie Wam wychodzi najlepiej. Nam udało się je zagnieść bez udziału wody, jajko wystarczyło, by wszystko związać. Jeśli u Was tak się nie uda, to dodajcie 1-2 łyżki, czy tyle ile potrzeba zimnej wody. Nagrzewamy piekarnik do 175-180 °C. Gdy się już nagrzeje to wyjmujemy ciasto z lodówki i wyklejamy nim formę na tartę (u nas ceramiczna forma, prezent od Naszych Przyjaciół – dziękujemy :) ). Po upieczeniu musi całkiem wystygnąć.
W czasie pieczenia ciasta zabieramy się za krem. Potrzebny będzie blender lub mikser. Wrzucamy do niego biały ser i 0,5 łyżeczki cukru pudru. Rozcieramy lub miksujemy aż ser będzie dość gładki, bez grudek. Gdy tak już jest dodajemy ser mascarpone i miksujemy na gładką masę. Następnie rozpuszczamy czekoladę w mikrofali lub kąpieli wodnej. Dodajemy jeszcze gorąca do kremu i miksujemy na gładko, aż się wszystkie składniki połączą. Nie przejmujcie się, jeśli będzie wg. Was za rzadki. Ciasto schładza się w lodówce i tam krem się pięknie zetnie i gwarantujemy, że nic nie wypłynie.
Teraz przystępujemy do największej zabawy. Gdy ciasto jest już zimne, wyjmujemy na nie krem i rozsmarowujemy równo i gładko. I pora na zajęcie dla cierpliwych – układamy ładnie borówki na cieście. My gdzieniegdzie dodaliśmy kawałki nektarynki dla urozmaicenia kolorystyki. Wstawcie do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie możecie zajadać. Palce lizać. :)
Ania & Piotr
Źródło:http://okiemidlonmi.blogspot.com/2014/08/tarta-z-kremem-z-biaego-sera-i.html