Wykonanie
Cieciorka inaczej
ciecierzyca to samo zdrowie. Przede wszystkim bogate źródło
białka, pomaga w odchudzaniu, obniża ciśnienie
krwi i poziom cholesterolu, a na dodatek jest afrodyzjakiem ;)Miałam ochotę na jakiś warzywny pasztet i tak powstał ten z
cieciorką. Ciekawy smak, polecam!Składniki:

puszka
cieciorki - Bonduelle gotowane na parze2 małe
pietruszkikawałek
selera¼
pora (biała część)1 mała
cebula2 łyżki posiekanej
natki pietruszkisól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
kurkuma,
ostra papryka1
jajko4 łyżki
kaszy manny1 łyżka
mąki owsianej1 łyżka
olejuPrzygotowanie:
Pietruszkę oraz
seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i razem z
porem gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy.
Cieciorkę odsączamy na sitku z zalewy.Ugotowane warzywa,
cebulę oraz
cieciorkę mielimy przez maszynkę. Dodajemy do niej
natkę pietruszki,
przyprawy,
jajko,
olej i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy
mąkę owsianą i
kaszę manną, jeśli całość będzie zbyt luźna możemy jeszcze trochę dołożyć
kaszy.Wkładamy masę do foremki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 1 - 1 , 5 godziny. Wierzch musi być delikatnie spieczony.Smacznego:)