ßßß Cookit - przepis na Zupa grzybowa z suszonych grzybów.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów.

nazwa

Wykonanie

Składniki:
50 g suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków lub borowików
2-3 marchewki
korzeń pietruszki
1/2 selera
1/2 pora
cebula
śmietana 30%
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc, minimalny czas moczenia to 1 godzina. Potem gotujemy je w tej samej wodzie do miękkości. Przecedzamy przez sitko z drobnymi oczkami, ale nie wylewamy wody.
Cebulę kroimy w plastry i podpiekamy nad palnikiem lub szklimy na maśle . Marchewki, pietruszkę, por i seler obieramy i myjemy. Do garnka wkładamy włoszczyznę oraz cebulę i zalewamy gorącą wodą (ok. 2 szklanki), dodajmy ziele angielskie oraz listki laurowe. Gotujmy pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa będą miękkie, a wywar będzie aromatyczny(ok. godziny).
Wyciągamy warzywa i dodaj pokrojone na małe kawałki ugotowane grzyby i wodę z ich gotowania. Zostawiamy na palniku jeszcze ok. 10 minut. Zabielamy śmietaną i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Smacznego:)
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/02/zupa-grzybowa-z-suszonych-grzybow.html