ßßß
50 g suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków lub borowików2-3 marchewkikorzeń pietruszki1/2 selera1/2 poracebulaśmietana 30%ziele angielskieliść laurowysól, pieprzPrzygotowanie:Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc, minimalny czas moczenia to 1 godzina. Potem gotujemy je w tej samej wodzie do miękkości. Przecedzamy przez sitko z drobnymi oczkami, ale nie wylewamy wody.Cebulę kroimy w plastry i podpiekamy nad palnikiem lub szklimy na maśle . Marchewki, pietruszkę, por i seler obieramy i myjemy. Do garnka wkładamy włoszczyznę oraz cebulę i zalewamy gorącą wodą (ok. 2 szklanki), dodajmy ziele angielskie oraz listki laurowe. Gotujmy pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa będą miękkie, a wywar będzie aromatyczny(ok. godziny).Wyciągamy warzywa i dodaj pokrojone na małe kawałki ugotowane grzyby i wodę z ich gotowania. Zostawiamy na palniku jeszcze ok. 10 minut. Zabielamy śmietaną i doprawiamy solą oraz pieprzem.Smacznego:)