ßßß
Cookit - przepis na Zupa grzybowa z suszonych grzybów.
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Zupa grzybowa z suszonych grzybów.
Składniki
Grzyby suszone
Prawdziwki
Borowik
Marchew
Pietruszka korzeń
Seler
Pory
Cebula
Śmietana kremówka
Ziele angielskie
Liść laurowy
Sól
Pieprz
Wykonanie
Składniki:
50 g
suszonych grzybów
, najlepiej
prawdziwków
lub
borowików
2-3
marchewki
korzeń pietruszki
1/2
selera
1/2
pora
cebula
śmietana 30%
ziele angielskie
liść laurowy
sól
,
pieprz
Przygotowanie:
Grzyby
zalewamy
wodą
i odstawiamy na całą noc, minimalny czas moczenia to 1 godzina.
Potem
gotujemy je w tej samej wodzie do miękkości. Przecedzamy przez sitko z drobnymi oczkami, ale nie wylewamy
wody
.
Cebulę
kroimy w plastry i podpiekamy nad palnikiem lub szklimy na
maśle
.
Marchewki
,
pietruszkę
,
por
i
seler
obieramy i myjemy. Do garnka wkładamy
włoszczyznę
oraz
cebulę
i zalewamy gorącą
wodą
(ok. 2 szklanki), dodajmy
ziele angielskie
oraz
listki laurowe
. Gotujmy pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa będą miękkie, a
wywar
będzie aromatyczny(ok. godziny).Wyciągamy warzywa i dodaj pokrojone na małe kawałki ugotowane
grzyby
i
wodę
z ich gotowania. Zostawiamy na palniku jeszcze ok. 10 minut. Zabielamy
śmietaną
i doprawiamy
solą
oraz
pieprzem
.Smacznego:)
Źródło:
http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/02/zupa-grzybowa-z-suszonych-grzybow.html
Przepisy powiązane
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa
Składniki powiązane (0)