Wykonanie
Spaghetti to powstało dosyć spontanicznie - praktycznie bez głównej idei na nie. Miałam
mięso mielone,
cukinię,
makaron, no i oczywiście
przeciery pomidorowe Pudliszki, które wygrałam w ich konkursie. Jako, że byliśmy głodni, powstał mój własny pomysł na
makaron.Potrzebujemy - porcja dla 2 głodnych osób:3/4 paczki
makaronu (jakiego lubisz najbardziej)500 g
mielonego mięsa2-3 łyżki
koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki z
ziołami)jedna średnia
cukinia3-4
ostre papryczki chili (u mnie Tao tao w zalewie)2 ząbki
czosnkuolej rzepakowy (u mnie
marki Tesco)
przyprawy:
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
bazylia,
oregano (lub inne, które lubisz)
wodaKrok po kroku:W dużym garnku gotujemy
wodę z
solą i
olejem rzepakowym. Po zagotowaniu wrzucamy
makaron. Mieszamy kilkakrotnie w trakcie gotowania. Najlepszy jest ugotowany al dente :-)
Cukinię myjemy i kroimy w kosteczkę. W małym garnku rozgrzewamy
olej rzepakowy i smażymy
cukinię przez kilka minut - aż
zrobi się delikatnie szklista. Posypujemy
przyprawami, jakie lubimy.W rondu lub na patelni rozgrzewamy
olej rzepakowy i podsmażamy na nim
czosnek i
mięso mielone.Gdy
mięso będzie już dobrze podsmażone dodajemy do niego
ostre papryczki - oddadzą wtedy swój smak i aromat
mięsie. Następnie dodajemy nasze ulubione
przyprawy - u mnie to: odrobina
soli,
pieprz,
oregano,
bazylia,
zioła prowansalskie. Wszystko dokładnie mieszamy.Do
mięsa z papryczkami dodajemy 2-3 łyżki
koncentratu pomidorowego, podlewamy odrobiną
wody i mieszamy.Warto spróbować naszego dania i samemu określić czy nie potrzebuje jeszcze przypraw lub czy nie trzeba jeszcze troszkę rozcieńczyć sosu - zróbcie tak, jak Wam będzie smakowało najbardziej! :-)Danie jest praktycznie gotowe!
Makaron odcedzamy i nakładamy porcję na talerz, polewamy sosem
mięsno-
pomidorowym, a na górę dodajemy usmażoną
cukinię, która
doda delikatności całemu daniu.Smacznego! :-)Moje danie prezentowało się tak: