ßßß Cookit - przepis na Kasza jaglana ze szparagami, suszonymi pomidorami i serem feta

Kasza jaglana ze szparagami, suszonymi pomidorami i serem feta

nazwa

Wykonanie

Korzystając z tego, ze sezon na szparagi jeszcze trwa (choć niestety nieuchronnie zbliża się ku końcowi) chciałabym zaproponować Wam pyszny przepis z ich udziałem. Występują w nim w towarzystwie kaszy jaglanej, suszonych pomidorów i sera feta. Całość stanowi idealny zespół i smakuje naprawdę wybornie :) Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.
Potrawa wolna od glutenu
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
½ szklanki kaszy jaglanej
½ kostki fety (lub mniej w zależności od preferencji)
Szklanka bulionu (lub wody)
7 zielonych szparagów
4 suszone pomidory ze słoiczka z oliwą
2 łyżki oliwy z pomidorów
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżeczki soku z cytryny
Garść pestek słonecznika
Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz
Kasze jaglaną umieszczamy w garnku i prażymy około 5 minut często mieszając. Dolewamy wodę lub bulion, łyżkę oleju z suszonych pomidorów oraz doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem około 12-13 minut. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i kroimy na 3 cm kawałki. Dorzucamy do kaszy, całość mieszamy i gotujemy kolejne 3 minuty. Następnie przekładamy kaszę do miski. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, posiekany szczypiorek i uprażony słonecznik. Doprawiamy sokiem z cytryny, oliwą z suszonych pomidorów, solą i pieprzem. Soli nie sypiemy zbyt dużo, bo ser feta jest słony w smaku. Na końcu posypujemy fetą. Można podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/06/kasza-jaglana-ze-szparagami-suszonymi.html