Wykonanie
Korzystając z tego, ze sezon na
szparagi jeszcze trwa (choć niestety nieuchronnie zbliża się ku końcowi) chciałabym zaproponować Wam pyszny przepis z ich udziałem. Występują w nim w towarzystwie
kaszy jaglanej,
suszonych pomidorów i
sera feta. Całość stanowi idealny zespół i smakuje naprawdę wybornie :) Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.

Potrawa wolna od glutenuIlość porcji: 3Czas przygotowania: 20 minutSkładniki:½ szklanki
kaszy jaglanej½ kostki
fety (lub mniej w zależności od preferencji)Szklanka
bulionu (lub
wody)7
zielonych szparagów4
suszone pomidory ze słoiczka z
oliwą2 łyżki
oliwy z
pomidorów2 łyżki posiekanego
szczypiorku2 łyżeczki
soku z cytrynyGarść pestek
słonecznikaPrzyprawy: świeżo mielona
sól, świeżo mielony
pieprzKasze jaglaną umieszczamy w garnku i prażymy około 5 minut często mieszając. Dolewamy
wodę lub
bulion, łyżkę
oleju z
suszonych pomidorów oraz doprawiamy
solą i
pieprzem. Gotujemy pod przykryciem około 12-13 minut.
Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i kroimy na 3 cm kawałki. Dorzucamy do
kaszy, całość mieszamy i gotujemy kolejne 3 minuty. Następnie przekładamy
kaszę do miski. Dodajemy pokrojone
suszone pomidory, posiekany
szczypiorek i uprażony
słonecznik. Doprawiamy
sokiem z cytryny,
oliwą z
suszonych pomidorów,
solą i
pieprzem.
Soli nie sypiemy zbyt dużo, bo
ser feta jest słony w smaku. Na końcu posypujemy
fetą. Można podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego.
