Wykonanie
Składniki2 porcje1/2 szklanki (100 g)
kaszy jaglanej300 ml
wody lub
bulionu7
zielonych szparagów4 kawałki
suszonych pomidorów ze słoiczka2 łyżki
oleju ze słoiczka z
suszonymi pomidorami lub
oliwy extra vergine2 łyżki posiekanego
szczypiorku3 łyżki posiekanej
mięty30 g
orzeszków pinii (ewentualnie pestek dyni lub
słonecznika)2 łyżeczki
soku z cytrynysól i świeżo zmielony
pieprz10 kosteczek
sera typu
fetaPrzygotowanieDo garnka wsypać
kaszę i prażyć ją przez ok. 5 minut, co chwilę zamieszać. Wlać
wodę lub
bulion w ilości 300 ml. Doprawić
solą, świeżo zmielonym
pieprzem i dodać 1 łyżkę
oleju z
suszonych pomidorów. Przykryć i gotować pod przykryciem przez ok 15 minut lub do miękkości
kaszy.Na 3 minuty przed końcem gotowania dodać
szparagi, wcześniej należy je opłukać, odłamać twarde jasne końce, łodyżki pokroić na 3 cm kawałki. Wymieszać
kaszę ze
szparagami, zamknąć garnek i gotować wszystko przez ostatnie 3 minuty.Po ugotowaniu wyłożyć
kaszę do miski i wymieszać widelcem lub wyłożyć na tackę i ostudzić jeśli danie ma być podawane na zimno.Do
kaszy dodać resztę składników: pokrojone
suszone pomidory, posiekany
szczypiorek,
miętę, lekko zrumienione na patelni
orzeszki pinii, wszystko skropić
sokiem z cytryny i resztą
oleju lub
oliwy, doprawić
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem, wymieszać i posypać
fetą. Można dodać więcej aromatycznej
oliwy.