ßßß Cookit - przepis na Królik w sosie śmietanowym z rozmarynem

Królik w sosie śmietanowym z rozmarynem

nazwa

Wykonanie

Potrawa wolna od glutenu.
Czas przygotowania: 1h
Ilość porcji: 4
Składniki:
Królik (waga ok. 1200-1300g)
250ml bulionu drobiowego
200ml śmietany kremówki 30%
4 łyżki musztardy z gorczycą
2 cebule
2 łyżki oleju rzepakowego
20g masła
3-4 gałązki rozmarynu
Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
U nas królik został podany z ziemniaczkami i sałatką z buraków, jednak dodatki można komponować całkowicie dowolnie.
Królika myjemy i osuszamy. Usuwamy cały tłuszcz, również ze środka. Jeśli są w króliku podroby również je usuwamy. Czas na podział królika. Najpierw oddzielamy tylne odnóża: ostrym nożem nacinamy mięso przy torebce stawowej, a następnie wyłamujemy ze stawu i odcinamy do końca. Podobnie robimy z przednimi odnóżami. Pozostał korpus dzielimy na równe części (ok 3-4). Odcinamy szyje i zostawiamy np. na zupę. Mięso doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso na złoty kolor. Usmażone kawałki przekładamy do garnka. Cebule kroimy w kostkę i smażymy na tej samej, nie umytej patelni. Dokładamy do mięsa. Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu z 20 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę - aby się nie zważyła najpierw dokładamy łyżkę bulionu do śmietany, mieszamy, dodajemy kolejną łyżkę, ponownie mieszamy i dopiero całość wlewamy do garnka. Dorzucamy igły z 3-4 gałązek rozmarynu i ok.4 łyżek musztardy, najlepiej z gorczycą. Całość mieszamy i ponownie dusimy około 20 minut aż królik będzie miękki. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/03/krolik-w-sosie-smietanowym-z-rozmarynem.html