Wykonanie

Potrawa wolna od glutenu.Czas przygotowania: 1hIlość porcji: 4

Składniki:
Królik (waga ok. 1200-1300g)250ml
bulionu drobiowego200ml
śmietany kremówki 30%4 łyżki
musztardy z
gorczycą2
cebule2 łyżki
oleju rzepakowego20g
masła3-4 gałązki
rozmarynuPrzyprawy: świeżo mielony
pieprz, świeżo mielona
sólU nas
królik został podany z ziemniaczkami i
sałatką z
buraków, jednak dodatki można komponować całkowicie dowolnie.
Królika myjemy i osuszamy. Usuwamy cały tłuszcz, również ze środka. Jeśli są w
króliku podroby również je usuwamy. Czas na podział
królika. Najpierw oddzielamy tylne odnóża:
ostrym nożem nacinamy
mięso przy torebce stawowej, a następnie wyłamujemy ze stawu i odcinamy do końca. Podobnie robimy z przednimi odnóżami. Pozostał korpus dzielimy na równe części (ok 3-4). Odcinamy szyje i zostawiamy np. na zupę.
Mięso doprawiamy
solą i
pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzewamy
olej i obsmażamy
mięso na złoty kolor. Usmażone kawałki przekładamy do garnka.
Cebule kroimy w kostkę i smażymy na tej samej, nie umytej patelni. Dokładamy do
mięsa. Zalewamy
bulionem i dusimy na małym ogniu z 20 minut. Po tym czasie dodajemy
śmietanę - aby się nie zważyła najpierw dokładamy łyżkę
bulionu do
śmietany, mieszamy, dodajemy kolejną łyżkę, ponownie mieszamy i dopiero całość wlewamy do garnka. Dorzucamy igły z 3-4 gałązek
rozmarynu i ok.4 łyżek
musztardy, najlepiej z
gorczycą. Całość mieszamy i ponownie dusimy około 20 minut aż
królik będzie miękki. Smacznego.





