Wykonanie

Dzisiaj prawdziwy obiad i to nie byle jaki! :) Pyszny
królik.
Magdy dziadek hoduje
króliki i dostaliśmy jednego. Takiego w całości, z
podrobami w środku. Znaczy się już bez futerka na szczęście. No i tak sobie leżał zamrożony ten
królik i czekał na dobry moment. Aż tu nagle weszliśmy w posiadanie bardzo fajnej książki kulinarnej z przepisami Pascala i Okrasy. I właśnie skorzystaliśmy z jednego z przepisów Pascala. To znaczy Pascal sugerował żeby podawać
królika z zapiekanką kukurydzianą, ale nie mieliśmy wszystkich potrzebnych składników. Więc zrobiliśmy pikantne pieczone
ziemniaki w ziołach.Zacytuję więc przepis z książki:1
królik (1100-1500 g)2
szalotki250 ml
bulionu drobiowego4-5 łyżek
musztardy gruboziarnistej250 g
śmietany 30%2-3 łyżki
oleju słonecznikowego20 g
masła6 gałązek
rozmarynusól,
pieprzZ
tuszki króliczej usuwamy cały tłuszcz. Ze środka usuwamy
podroby. Nożem do trybowania nacinamy
mięso przy torebce stawowej biodra, rozdzielamy chrząstki
torebki, następnie odcinamy całą nóżkę. Nóżki dzielimy tasakiem na 3 części. Za pomocą tasaka albo bardzo
ostrego noża usuwany dolną część
tuszki, następnie odcinamy część z combrem. Comber dzielimy na mniejsze kawałki (3-4). Następnie nacinamy
mięso pod
łopatką, przecinamy staw, odcinamy górne nóżki. Tasakiem dzielimy górną część
tuszki na mniejsze kawałki. Jeśli żebra są zbyt długie, także usuwamy je tasakiem.
Mięso z obu stron doprawiamy
solą i
pieprzem. W dużym garnku rozgrzewamy
olej, dodajemy 20 g
masła, części
królika z każdej strony smażymy w garnku na złoty kolor.
Szalotki kroimy na ukos w półtalarki i dodajemy do
królika. Mieszamy. Dodajemy 250 ml
bulionu drobiowego. Przykrywamy. Zostawiamy na małym ogniu przez mniej więcej 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy sos już się zredukuje, dodajemy
śmietanę 30% i igły z 3 gałązek
rozmarynu. Dodajemy
musztardę i całość mieszamy. Przykrywamy i gotujemy przez 15 minut.
Królika już wyłożonego na talerz posypujemy
rozmarynem z pozostałych 3 gałązek.A teraz
ziemniaki. Tutaj sprawa będzie prosta. Obieramy i kroimy na dość duże kawałki. Gotujemy 3 minuty i odcedzamy.W dużej misce przygotowujemy
zioła do
ziemniaków. Czyli nalewamy sporo
oleju, wsypujemy sporo
ziół prowansalskich i bardzo drobno posiekaną jedną
papryczkę chili. Wszystko mieszamy i wrzucamy do tego
ziemniaki. Mieszamy żeby
ziemniaki pokryły się
ziołami i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy przykryte naczynie do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Zdejmujemy przykrycie, mieszamy i pieczemy już bez przykrycia kolejne 25 minut (na opcji grill).Smacznego!

---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)