ßßß Cookit - przepis na Sałatka z roszponki, selera naciowego i sera gorgonzola

Sałatka z roszponki, selera naciowego i sera gorgonzola

nazwa

Wykonanie

Wiosna się zbliża wielkimi krokami. Powoli będziemy zatem odchodzić od gorących zup i pieczonych mięs na rzec lekkich sałatek i zimnych przekąsek. Połączenie roszponki, selera naciowego i sera gorgonzola tworzy niezwykle delikatną i orzeźwiającą sałatkę. Całość uzupełniona prażonymi orzechami z wyśmienitym winegretem daje niezwykle fajny i wyjątkowy smak.
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
2 garści roszponki
1 gałązka selera naciowego
4 orzechy włoskie
80 g sera gorgonzola
Sos winegret:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oleju z orzechów ziemnych (można pominąć jeśli nie mamy akurat w domowych zapasach)
Kilka kropli soku z cytryny
Kilka kropli białego octu winnego
Świeżo mielony pieprz i sól
Roszponkę myjemy pod bieżącą wodą i odrywamy zgrubienia w okolicy korzenia. Suszymy i układamy na dwóch talerzach. Seler naciowy drobno siekamy i rozrzucamy na roszponce. Orzechy włoskie tłuczemy i rozrzucamy na sałatce. Można je wcześniej uprażyć na patelni. Ser rozkruszamy i dorzucamy na talerze. Przygotowujemy winegret: mieszamy wszystkie składniki i delikatnie skrapiamy sałatkę. Podajemy samodzielnie lub z dodatkiem chrupiącego chleba.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/03/saatka-z-roszponki-selera-naciowego-i.html