ßßß
Cookit - przepis na Sałatka z roszponki, selera naciowego i sera gorgonzola
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Sałatka z roszponki, selera naciowego i sera gorgonzola
Składniki
Roszponka
Seler naciowy
Orzech włoski
Ser pleśniowy gorgonzola
Oliwa z oliwek
Sok z cytryny
Biały ocet winny
Pieprz
Sól
Wykonanie
Wiosna się zbliża wielkimi krokami. Powoli będziemy zatem odchodzić od gorących zup i
pieczonych mięs
na
rzec
lekkich sałatek i zimnych przekąsek. Połączenie
roszponki
,
selera naciowego
i
sera gorgonzola
tworzy niezwykle delikatną i orzeźwiającą
sałatkę
. Całość uzupełniona prażonymi
orzechami
z wyśmienitym
winegretem
daje
niezwykle fajny i wyjątkowy smak.
Czas przygotowania: 15 minutIlość porcji: 2Składniki:
2 garści
roszponki
1 gałązka
selera naciowego
4
orzechy włoskie
80 g
sera gorgonzola
Sos winegret
:3 łyżki
oliwy z oliwek
1 łyżka
oleju
z
orzechów ziemnych
(można pominąć jeśli nie mamy akurat w domowych zapasach)Kilka kropli
soku z cytryny
Kilka kropli
białego octu winnego
Świeżo mielony
pieprz
i
sól
Roszponkę
myjemy pod bieżącą
wodą
i odrywamy zgrubienia w okolicy korzenia. Suszymy i układamy na dwóch talerzach.
Seler naciowy
drobno siekamy i rozrzucamy na
roszponce
.
Orzechy włoskie
tłuczemy i rozrzucamy na
sałatce
. Można je wcześniej uprażyć na patelni.
Ser
rozkruszamy i dorzucamy na talerze. Przygotowujemy
winegret
: mieszamy wszystkie składniki i delikatnie skrapiamy
sałatkę
. Podajemy samodzielnie lub z dodatkiem chrupiącego
chleba
.
Źródło:
http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/03/saatka-z-roszponki-selera-naciowego-i.html
Przepisy powiązane
Lunch Box 01. Sałatka do pracy z gorgonzolą i orzechami.
Lunch Box 01. Sałatka do pracy z gorgonzolą i orzechami.
Lunch Box 01. Sałatka do pracy z gorgonzolą i orzechami.
Lunch Box 01. Sałatka do pracy z gorgonzolą i orzechami.
Lunch Box 01. Sałatka do pracy z gorgonzolą i orzechami.
Składniki powiązane (0)