ßßß
Czas przygotowania: 15 minutIlość porcji: 2Składniki:
2 garści roszponki1 gałązka selera naciowego4 orzechy włoskie80 g sera gorgonzolaSos winegret:3 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka oleju z orzechów ziemnych (można pominąć jeśli nie mamy akurat w domowych zapasach)Kilka kropli soku z cytrynyKilka kropli białego octu winnegoŚwieżo mielony pieprz i sólRoszponkę myjemy pod bieżącą wodą i odrywamy zgrubienia w okolicy korzenia. Suszymy i układamy na dwóch talerzach. Seler naciowy drobno siekamy i rozrzucamy na roszponce. Orzechy włoskie tłuczemy i rozrzucamy na sałatce. Można je wcześniej uprażyć na patelni. Ser rozkruszamy i dorzucamy na talerze. Przygotowujemy winegret: mieszamy wszystkie składniki i delikatnie skrapiamy sałatkę. Podajemy samodzielnie lub z dodatkiem chrupiącego chleba.