Wykonanie
Wiem, wiem tradycyjny hamburger nie ma w sobie żadnych dodatków. Składa się z czerwonego
mięsa doprawionego
solą i
pieprzem. I faktycznie jeśli mamy dobrej jakości
mięso nie potrzebuje ono żadnych dodatków. Idealnie kiedy mamy wybrany kawałek np.
łopatki, który zmielą nam w sklepie lub sami zmielimy w domu. Wówczas możemy przygotować pyszny usmażony lub upieczony na ruszcie hamburger. Aczkolwiek w dzisiejszych czasach ze względu na wygodę, jak i nie
powiem cenę, kupujemy gotowe
mięso mielone.
Sieci sklepów często kusza nas różnymi promocjami cenowy na tego typu produkty i niejednokrotnie jej ulegam. Cena jest wówczas dużo mniejsza niż np.
łopatki, a wiadomo jak cena niższa to różnie z jakością tego
mięsa bywa. Jednakże, abstrahując już od jakości, w
mięsie takim na pewno jest spora ilość tłuszczu. Możemy zaobserwować jego wytopienie podczas smażenia hamburgera (wierzcie mi żaden tłuszcz do smażenia takich hamburgerów na patelni nie jest potrzebny, bo po chwili będzie go aż nadmiar). Dodatek
otrębów wziął się stąd, by poprawić smak tego
mięsa, urozmaicić go oraz wzbogacić ;) Sprawdza się znakomicie i szczerze go polecam!
Otręby są przy tym dużo zdrowszym dodatkiem niż
bułka tarta lub
bułka moczona w wodzie. Zawierają dużo błonnika, witamin, makro i mikroelementów. Idealne dla osób na diecie : )

Ilość porcji: 5Czas przygotowania: 30 minutSkładniki:

500g
mięsa mielonego wołowego3-4 łyżki
otrąb owsianychKilka plasterków
żółtego serasałata masłowapomidorzielony
ogórekczerwona cebula*5
bułekSól ziołowa,
pieprz,
ketchup,
majonez*zamiast wymienionych dodatków można dołożyć to co lubicie najbardziej w hamburgerach : )
Mięso mielone mieszamy wraz z
otrębami. Doprawiamy obficie
solą ziołową oraz świeżo mielonym
pieprzem. Rozgrzewamy patelnię. Z przygotowanej masy formujemy kotlety wielkości
bułek i umieszczamy na przygotowanej patelni.
Bułki przekrajamy na pół. Na spodniej stronie umieszczamy
żółty ser. Obie połówki
bułki wstawiamy do nagrzanego na około 150 stopni piekarnika na 5-10 minut. Obserwujemy
bułki i wyjmujemy kiedy
ser się rozpuści, a boki staną chrupiące (lekko zarumienione). Na wyjętą, ciepłą spodnią stronę
bułki układamy
sałatę, usmażone
mięso,
majonez lub
ketchup,
pomidor,
ogórki i wierzchnią stronę
bułki. Jemy koniecznie na ciepło. Jako dodatek możemy podać frytki lub talarki z
ziemniaków. Smacznego! J





