Wykonanie
Ostatnio skacząc po kanałach w telewizorze natrafiłam na jeden z moich ulubionych programów, a mianowicie Hell’s Kitchen prowadzoną przez mojego idola kulinarnego, charyzmatycznego Gorodna Ramsey’a. W odcinku tym zawodnicy
mieli za zadanie ugotować m. in. risotto. Potrawę wydawałoby się dość prostą w przygotowaniu. Okazało się jednak, że sprawia ona zawodnikom spore trudności, a większość z przygotowanych dań jest odsyłana do kuchni jako niejadalna, bez smaku, rozgotowana lub wręcz przeciwnie. Zainspirowana programem postanowiłam sięgnąć do książki „Niedzielne przysmaki” Gordona Ramsey’a i wraz z nim przygotować
czosnkowe risotto z
pietruszką. Wyszło przepysznie :) A żebyście i Wy mogli doznać rozkoszy podniebienia tą fantastyczną potrawą jej sposób przygotowania prezentujemy poniżej.

Czas przygotowania: 40 minutIlość porcji: 4Składniki:

300g
ryżu200g
żółtego sera (najlepiej
parmezanu)4 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwy z oliwek2
cebule (lub 4
szalotki)1 litr
bulionu drobiowego*Duży pęczek
natki pietruszkiŁyżka
masłaŚwieżo mielony
pieprz,
sól morskaPietruszkę dokładnie płuczemy pod bieżącą
wodą i oddzielamy listki od gałązek. Na niewielkim ogniu podgrzewamy
bulion. Wrzucamy do niego gałązki
pietruszki aby nadały mu odpowiedni posmak. Na patelni rozgrzewamy powoli
oliwę z oliwek. W tym czasie obieramy i bardzo drobno kroimy
cebulę. Podsmażamy na patelni. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę
czosnek. Całość podsmażamy. Dokładamy przygotowany
ryż. Podsmażamy kilka minut aż ziarenka się zeszklą. Następnie dolewamy chochlą podgrzany
bulion. Czekamy aż
ryż wchłonie płyn i dolewamy kolejne chochle. Robimy tak do momentu kiedy
ryż stanie się al dente (czyli będzie ugotowany, ale nadal lekko twardawy). W trakcie gotowania
ryżu doprawiamy risotto
solą oraz
pieprzem. W czasie kiedy
ryż dochodzi siekamy na drobno listki
pietruszki oraz ścieramy
żółty ser na dużych oczkach. Kiedy uznamy że
ryż jest gotowy zdejmujemy całość z ognia. Dodajemy
masło, ¾ startego
żółtego sera oraz posiekaną
natkę pietruszki. Risotto podajemy natychmiast po przygotowaniu posypane startym
żółtym serem oraz opcjonalnie skropione
oliwą. Smacznego!

