Wykonanie
Dzisiaj propozycja na pyszny, lekki torcik o posmaku
kokosowym. Jest on
wynikiem zmieszania kilku przepisów z wspaniałego bloga Ciasteczkolandia. Efekt przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania. Wyszło smacznie, puszysto i nieco walentynkowo :)

Składniki:
Biszkopt:5
jajek3/4 szklanki
cukru2/3 szklanki
mąki1/3 szklanki
kakaoparę kropel
aromatu migdałowego+
herbata do nasączeniaMasa:

200ml
zagęszczonego mleka w puszce100g wiórek
kokosowych100g
masła50g
cukruKrem:

500ml
śmietany kremówki250g
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudrugorzka czekoladaPrzygotowanie
tortu jak zawsze rozpoczynamy od upieczenia
biszkoptów.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier. Następnie dosypujemy przesianą
mąkę oraz aromat. Te składniki mieszamy już ręcznie by
biszkopt nie stracił swojej puszystości. Następnie dzielimy ciasto na dwie równe części. Do jednej dodajemy trochę więcej
kakao, a do drugiej trochę mniej. W ten sposób
biszkopty będą miały różne odcienie brązu. Na koniec masę przekładamy do dwóch wcześniej przygotowanych foremek (nasze były kwadratowe) i pieczemy 35 min w 170 stopniach Celsjusza (ciasto umieszczamy we wcześniej nagrzanym piekarnik). Kiedy
biszkopt jest już gotowy odstawiamy go do wystygnięcia. My nasze
biszkopty przecięłyśmy jeszcze na pół. Jeśli ktoś zdecyduje się piec w jednej blaszce wówczas jeden
biszkopt przecinamy na 3 lub 4 blaty.

Teraz czas na masę. W rondelku na małym ogniu podgrzewamy
mleko i
masło, do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy wiórki i
cukier oraz mieszamy do chwili zagotowania. Ważne by podczas podgrzewania cały czas mieszać masę ponieważ wychodzi gęsta i łatwo się przypala. Odstawiamy do ostudzenia. Z wyglądu może
póki co nie jest apetyczna, ale uwierzcie smakuje pysznie.Robienie kremu zostawiamy na koniec. Na początku ścieramy
czekoladę na dużych oczkach tarki (lub drobno kroimy nożem). Kremówkę wraz z
serkiem mascarpone ubijamy na sztywno mikserem, w trakcie dodając
cukier puder. Do tak przygotowanego kremu dodajemy połowę startej
czekolady i mieszamy łyżką. Resztę
czekolady zostawiamy do przyozdobienia
tortu.Kiedy już wszystkie składniki mamy gotowe czas stworzyć Tort. Na
biszkopt nakładamy masę, równo ją rozsmarowując. Następnie smarujemy kremem (nie żałujemy kremu, na pewno starczy). Następnie kolejny
biszkopt i tak aż do momentu gdy krem smarujemy na górze oraz na bokach
tortu. Na wierzchu wzorek robimy wykorzystując druga połowę
czekolady. My najpierw narysowałyśmy kształt patyczkiem, a następnie ułożyłyśmy startę
czekoladę. Tort jest gotowy. Smacznego!!
