ßßß
Ilość porcji: 4Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka1 puszka mleczka kokosowego2 pomidory ( można zastąpić ½ puszki pomidorów w całości)2 cebule½ ananasa2 łyżki wiórek kokosowychPęczek zielonej pietruszkiolej rzepakowyPrzyprawy: sól, pieprz, kurkuma, tymianek*Potrawę proponujemy podawać z ryżem.Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Podsypujemy solą i pieprzem. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na to kurczaka. Smażymy na rumiany kolor. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Dorzucamy do kurczaka. Podsmażamy przez chwilę i dorzucamy wiórki kokosowe. W między czasie pomidory sparzamy wrzątkiem i kroimy w kosteczkę. Ananasa również obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnie wlewamy mleczko kokosowe, pół szklanki wody oraz dorzucamy pomidory i ananasa. Doprawiamy szczyptą kurkumy i dusimy przez chwilę pod przykryciem. Czekamy na zgęstnienie sosu, doprawiamy solą i pieprzem. Zieloną pietruszkę myjemy pod bieżącą woda i siekamy. Dodajemy pod koniec duszenia na patelnie. Danie podajemy z ciepłym ryżem. Smacznego!:)