ßßß
Składniki:600g ryby morskiej ( mintaja, morszczuka lub podobnej)
2 cebule2 marchewki2 pomidory (zastąpione ½ puszki pomidorów)PietruszkaKawałek seleraKilka łyżek koncentratu pomidorowego½ szklanki olejuPrzyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny, liść laurowy, ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiegoRybę kroimy na równe kawałki i oprószamy solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy w chłodne miejsce. Warzywa obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebule obieramy i kroimy w pół talarki. Na połowie oleju smażymy rybę, aż będzie chrupiąca. Na drugiej połowie oleju podsmażamy cebulę, a następnie dorzucamy do niej warzywa. Przesmażamy aż warzywa zmiękną. Dolewamy pół szklanki wody, dorzucamy koncentrat pomidorowy i pomidory. Smażymy około 10 minut i przekładamy do garnka. Dorzucamy liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Dokładamy również usmażoną rybę. Całość delikatnie mieszamy i dusimy na wolnym ogniu około 15 minut. Próbujemy i doprawiamy. Podajemy na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako dodatek do kolacji.


