Wykonanie
Ryba po grecku ma z Grecją tyle samo wspólnego co pierogi ruskie z Rosją :) Mimo to Polacy niezmiennie traktują ją jako danie typowo ”greckie”. Zyskała szeroką sławę dzięki łatwości w przygotowaniu i bogatemu smakowi. Od wielu lat jest stałym elementem wigilijnego stołu.

Składniki:600g
ryby morskiej (
mintaja,
morszczuka lub podobnej)

2
cebule2
marchewki2
pomidory (zastąpione ½ puszki
pomidorów)
PietruszkaKawałek
seleraKilka łyżek
koncentratu pomidorowego½ szklanki
olejuPrzyprawy:
sól,
pieprz,
sok z cytryny,
liść laurowy, ziarenka
czarnego pieprzu i
ziela angielskiegoRybę kroimy na równe kawałki i oprószamy
solą,
pieprzem oraz skrapiamy
sokiem z cytryny. Odstawiamy w chłodne miejsce. Warzywa obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
Cebule obieramy i kroimy w pół talarki. Na połowie
oleju smażymy
rybę, aż będzie chrupiąca. Na drugiej połowie
oleju podsmażamy
cebulę, a następnie dorzucamy do niej warzywa. Przesmażamy aż warzywa zmiękną. Dolewamy pół szklanki
wody, dorzucamy
koncentrat pomidorowy i
pomidory. Smażymy około 10 minut i przekładamy do garnka. Dorzucamy
liść laurowy, ziarenka
pieprzu i
ziela angielskiego. Dokładamy również usmażoną
rybę. Całość delikatnie mieszamy i dusimy na wolnym ogniu około 15 minut. Próbujemy i doprawiamy. Podajemy na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako dodatek do kolacji.



