ßßß
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minutSkładniki:Puszka zielonego groszku2 cebule3 ząbki czosnku200g ugotowanego kurczakaOpakowanie śmietany 18%200g żółtego seraOliwaOregano, sól, pieprzMakaron penneNastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, wrzucamy na patelnie. Smażymy kilka minut często mieszając na małym ogniu. Kiedy cebula nabierze ładnego złotego koloru wyciskamy do niej czosnek, podsmażamy minutkę. Ugotowanego kurczaka kroimy na małe kawałki i wrzucamy na patelnię, chwilkę podsmażamy. Dorzucamy odsączony z zalewy groszek. Dodajemy śmietanę. Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy według uznania. Podsypujemy żółtym serem zostawiając około ¼ objętości. Czekamy aż ser się rozpuści i zdejmujemy sos z ognia. Gdyby sos zrobił się zbyt gęsty można dodać nieco wody. Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy odrobiną żółtego sera.
