Wykonanie
Dzisiejszą propozycją jest
tarta z
winogronem,
kozim serem i
serem z niebieską pleśnią. Oryginalny przepis nie zawiera w sobie żadnej formy
mięsa, jednak my, dla wzbogacenia smaku, dodałyśmy kilka plastrów
szynki szwarcwaldzkiej. Była to bardzo dobra decyzja, gdyż
tarta wyszła wyśmienita! Idealna na szybki obiad, czy jako przekąską na imprezie.

Składniki:Opakowanie
ciasta francuskiego (można oczywiście ciasto przyrządzić samemu)100g
sera koziego100g
sera z niebieską pleśnią250g
winogron6 plastrów
szynki szwarcwaldzkiej2
czerwone cebule50ml
czerwonego wina ( lub
octu winnego)3 łyżeczki
brązowego cukruSól,
pieprz,
oliwaCiasto francuskie wyjmujemy z opakowania i lekko wałkujemy. Wykładamy nim formę do tarty, obcinamy nadmiar ciasta i obciążamy np.
grochem. Pieczemy 8 minut w temp 220 stopni. W
między czasie na rozgrzaną patelnie wylewamy odrobinę
oliwy.
Cebulę kroimy w pół talarki i delikatnie podsmażamy. Dodajemy
wino i
cukier oraz doprawiamy
solą i
pieprzem. Całość mieszamy, aż się skarmelizuje. Na upieczony spód tarty wykładamy
cebulę.
Winogrona kroimy w ćwiartki i dokładamy na tarte. Następnie dorzucamy kawałki
szynki oraz pokruszone
sery. Doprawiamy odrobiną świeżo mielonego
pieprzu. Nie solimy, bo
sery są już wystarczająco słone. Tarte wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 12 minut. Podajemy na gorąco skropioną
oliwą. Smacznego!






