Wykonanie
Dzisiaj mamy dla Was propozycje na bardzo fajną, lekką
sałatkę z paluszkami krabowymi.
Sałatkę poleciła nam znajoma na imprezie noworocznej i od tego czasu za nią przepadamy i przygotowujemy na każdy zjazd rodzinny. Idealnie nada się jako lekka przekąska chociażby na Wielkanoc.

Czas przygotowania: 30 minutIlość porcji: około 6Składniki:¾ paczki
makaronu sojowego (lub
makaronu ryżowego)opakowanie paluszków
krabowychpół puszki
kukurydzy4
jajka ugotowane na twardo1 duży
ogórek zielony2 średnie
ogórki konserwowepęczek świeżego
koperku3 łyżki
majonezu1 łyżeczka
musztardybiały pieprzPaluszki
krabowe rozmrażamy, następnie zalewamy gorącą
wodą. Po chwili
wodę odlewamy, a paluszki solimy. Następnie kroimy je w kostkę.
Makaron sojowy zalewamy gorącą
woda. Czekamy chwile aż napęcznieje, a następnie wyciągamy
makaron i kroimy na mniejsze części.
Jajka gotujemy, obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Zielony
ogórek również kroimy w kostkę, dość drobną, by później nie dominował w
sałatce.
Ogórki konserwowe ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Koperek siekamy na małe części. Wszystkie składniki razem ze sobą łączymy i intensywnie mieszamy doprawiając
musztardą,
majonezem i
białym pieprzem. W zależności od
makaronu niekiedy należy dodać więcej
majonezu niż jest w przepisie. Po doprawieniu
pieprzem warto odczekać nieco przed podaniem, gdyż
pieprz dopiero po pewnej chwili przenika całą
sałatkę.