Wykonanie
Bardzo lubię
słodycze, ale za
chałwą nie przepadałam. Zawsze wydawała mi się za słodka i zbyt mdła. Ostatnio jedna spróbowałam greckiej
chałwy z Lidla i ku mojemu zaskoczeniu okazała się smaczna.I właśnie tak mniej więcej powstało to ciasto... :)

WZ-tka z kremem
śmietanowo-
chałwowymSkładniki:
Biszkopt + poncz do nasączenia~ 5 jaj~ 1 szklanka
mąki pszennej~ 3 łyżki
kakao~ niecała szklanka
cukru~
likier kawowy lub napar z
kawy z
wódką- według uznania
Mąkę przesiać razem z
kakao.
Białka jajka oddzielić od
żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę, stopniowo dodając
cukier . Następnie do piany wlać delikatnie
żółtka, połączyć. Na koniec do masy dodawać partiami
mąkę wymieszaną z
kakao. Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem i wlać do niej delikatnie
biszkopt.Piec około 40 minut w temperaturze 180° C. Ostudzić i przeciąć na dwa blaty. Nasączyć.Krem~ 1 łyżka żelatyny+ dwie łyżki
wody~ 500 ml
śmietanki kremówki 36%~ 2 łyżki
cukru pudru~ 250 g
chałwy waniliowej~ pół słoika
wiśniowej konfituryŻelatynę wsypać do metalowego kubeczka, dodać 2 łyżki
wody i odstawić na 10 minut. Następnie podgrzewać mieszając do rozpuszczenia się
żelatyny.150 ml
śmietanki wlać do rondelka, dodać połowę
chałwy (pokruszonej)i podgrzewać mieszając do rozpuszczenia się. Odstawić z ognia, wlać do kubkaz płynną
żelatyną i dokładnie wymieszać. Przelać do większej miski, ostudzić.Resztę
śmietanki kremówki ubić na sztywną pianę z
cukrem pudrem, dodać do roztopionej
chałwy, delikatnie wymieszać łyżką,następnie połączyć z resztą pokruszonej
chałwy (mogą być większe kawałki). Krem wyłożyć na dolny
biszkopt. Położyć drugi
biszkopt wysmarowany
konfiturą do dołu, wstawić do lodówki,w międzyczasie przygotować polewę.Polewa~ tabliczka
gorzkiej czekolady~ 100 ml
śmietany kremówki 30%~ 2 łyżki
masła w temperaturze pokojowej
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, dodać
masło i na koniec połączyć ze
śmietanką. Rozprowadzić na powierzchni ciasta i wstawić je do lodówki na godzinę.Dekoracja~
bita śmietana~
pistacjeŹródło przepisuAbout Paula