ßßß Cookit - przepis na Chałwowa WZ-tka

Chałwowa WZ-tka

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię słodycze, ale za chałwą nie przepadałam. Zawsze wydawała mi się za słodka i zbyt mdła. Ostatnio jedna spróbowałam greckiej chałwy z Lidla i ku mojemu zaskoczeniu okazała się smaczna.
I właśnie tak mniej więcej powstało to ciasto... :)
WZ-tka z kremem śmietanowo-chałwowym
Składniki:
Biszkopt + poncz do nasączenia
~ 5 jaj
~ 1 szklanka mąki pszennej
~ 3 łyżki kakao
~ niecała szklanka cukru
~ likier kawowy lub napar z kawy z wódką- według uznania
Mąkę przesiać razem z kakao. Białka jajka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier . Następnie do piany wlać delikatnie żółtka, połączyć. Na koniec do masy dodawać partiami mąkę wymieszaną z kakao. Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem i wlać do niej delikatnie biszkopt.
Piec około 40 minut w temperaturze 180° C. Ostudzić i przeciąć na dwa blaty. Nasączyć.
Krem
~ 1 łyżka żelatyny+ dwie łyżki wody
~ 500 ml śmietanki kremówki 36%
~ 2 łyżki cukru pudru
~ 250 g chałwy waniliowej
~ pół słoika wiśniowej konfitury
Żelatynę wsypać do metalowego kubeczka, dodać 2 łyżki wody i odstawić na 10 minut. Następnie podgrzewać mieszając do rozpuszczenia się żelatyny.
150 ml śmietanki wlać do rondelka, dodać połowę chałwy (pokruszonej)
i podgrzewać mieszając do rozpuszczenia się. Odstawić z ognia, wlać do kubka
z płynną żelatyną i dokładnie wymieszać. Przelać do większej miski, ostudzić.
Resztę śmietanki kremówki ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem, dodać do roztopionej chałwy, delikatnie wymieszać łyżką,następnie połączyć z resztą pokruszonej chałwy (mogą być większe kawałki). Krem wyłożyć na dolny biszkopt. Położyć drugi biszkopt wysmarowany konfiturą do dołu, wstawić do lodówki,
w międzyczasie przygotować polewę.
Polewa
~ tabliczka gorzkiej czekolady
~ 100 ml śmietany kremówki 30%
~ 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i na koniec połączyć ze śmietanką. Rozprowadzić na powierzchni ciasta i wstawić je do lodówki na godzinę.
Dekoracja
~ bita śmietana
~ pistacje
Źródło przepisu
About Paula
Źródło:http://zielonazapaska.blogspot.com/2013/12/chawowa-wz-tka.html