Wykonanie
Makaronizm, którego użyłem jest pewnym elementem tła :) Ma on związek z grafiką, którą kiedyś znalazłem na
sieci, gdzie pewien
młody człowiek był wpatrzony w wystawę salonu pewnej znanej
marki okularów i pod
spodem dopisek. "Oto Piotrek. Piotrek jest hipsterem. Niestety nie ma bogatych rodziców".Myślę, że głównymi osobami, które skorzystają z tego przepisu będą właśnie hipsterzy niższego stanu. Wiele rzeczy np. ciuchy, rowery czy inne sprzęty można wygrzebać z lumpeksów, kontenerów, śmietnisk czy złomowisk. Do tego jeszcze można wmówić wszystkim, że jest to bardziej hipsterskie. Z burgerami, które stały się ostatnio bardzo modne, zupełnie nie wiadomo dlaczego, (ani to zdrowe, a kotlet mielony z
ziemniakami i surówką jest wygodniejszy w obsłudze) już się tak nie da. Trzeba bulić. A jeśli nie ma się dobrego źródła dochodu w postaci rodzica, który nie ma czasu z nami rozmawiać, dlatego spełni nasze wszystkie zachcianki, to mamy poważny problem, bo cena takowych jest dość wysoka. Co zrobić? Rozwiązanie tego problemu jest poniżej.Tylko pamiętajmy, że hipsterem nie można być w zaciszu domowym. Takie burgery musimy robić na dużych imprezach lub brać ja na miasto i jeść w jakiś mocno uczęszczanych miejscach jak deptaki, rynki, parki, gdzie można spokojnie usiąść i pograć w jakaś starożytną grę (a przynajmniej poudawać)P.S.Przepis oryginalnie pochodzi z zakonu Karmelitanek Bosych. Z małymi zmianami ;)Składniki:Aby to bardziej zobrazować dla tych, którzy muszą
mieć podane wymierne dane podaje orientacyjny koszt. Aby się najeść trzeba zjeść co najmniej dwa :)- 2
bułki 2 x 0,30 zł = 0,60 zł- 2 łyżki
płatków owsianych błyskawicznych 0,20 zł- pół małej
cebuli 0,30 zł-
ogórek kiszony 0,50 zł- jakaś
mieszanka przypraw z
papryką, żeby nadała kolor 0,40 zł- 2
ziemniaki 0,45 grCena porcji bez energii - 2 , 45 zł

Wykonanie:Jedną
bułkę przekrawamy na pół a drugą lekko moczymy.
Płatki owsiane zalewamy małą ilością wrzątku. Ugniatamy razem namoczoną
bułkę,
płatki owsiane i pokrojoną w drobną kostkę
cebulę. Doprawiamy
przyprawą do smaku, formujemy płaskie okrągłe kotlety i smażymy. Wkładamy kotlet do
bułki razem z plastrami
ogórka kiszonego. Obowiązkowo z frytkami z
ziemniaków i
keczupem.