Wykonanie
Dzisiaj z przyjemnością wracam do wspomnień z urlopu w Portugalii. Jakże piękne to miejsce na Ziemi, te krajobrazy, piękna pogoda i pyszna kuchnia obfitująca w świeże
ryby i owoce morza. To właśnie na
ryby postawiliśmy podczas urlopu, wiedząc, że w październiku można zjeść tam np.
świeżego dorsza. Jeśli chodzi o
dorsza to Portugalia słynie z ekscytującego produktu jakim jest solony, suszony
dorsz. By nadawał się do jedzenia trzeba go moczyć przez wiele godzin w wodzie, często wymieniając
wodę na świeżą, a
potem gotować długo i spokojnie, również wymieniając
wodę. W Polsce chyba nie można kupić takiego
dorsza, dlatego do tej przekąski użyłam
filety z dorsza dostępne w naszych sklepach. Smażenina z
dorsza, to idealna przekąska do
piwa, czy lampki
wina.
Składniki:450 g
filetów z dorsza450 g
ziemniaków1
cebula4 łyżki
natki pietruszki3
jajkaolejsól,
pieprzZiemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę.
Dorsza rozdrabniamy na kawałki (bardzo drobne) i łączymy z
ziemniakami. Dodajemy kolejno: drobno posiekaną
cebulę,
pietruszkę,
jajka. Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę. W garnku rozgrzewamy
olej, łyżkami formujemy porcje smażeniny i smażymy na złoty kolor.Jeszcze tylko zimne
piwo i smacznego!