Wykonanie
Przygotowując ostatnio danie z dorady, zrobiłam ze szkieletu i łbów
wywar rybny. Trzeba go zatem szybko wykorzystać. Kontynuując wątek kuchni azjatyckiej, zrobiłam pyszną zupę. Był to mój debiut w tym temacie. Jak już
pisałam w
poście o doradzie, wystarczy kupić kilka składników by móc wyczarować azjatyckie pyszności w swojej kuchni. Zróbcie taką zupę i przekonajcie się, że to wspaniały, lekki posiłek.
1,5 l
wywaru rybnego1 łyżeczka utartego
imbiru2 łyżki jasnego
sosu sojowego2 łyżki
sosu ostrygowego1-2 łyżeczki
przyprawa pięciu smaków (indywidualnie rozpatrywać)125 g
grzybów mun (ja dodałam boczniaki, świetnie zastępują mun)wedle uznania trochę warzyw:
marchewka,
por,
papryka,
kiełki bambusa,
papryczka chili- pokrojone w paski, krążki250 g
krewetek koktajlowych (najlepsza wielkość do zupy)1 łyżka ziaren
sezamumakaron ryżowy (ilość wedle uznania)Podgrzewamy w garnku
wywar rybny, gdy zacznie się gotować dodajemy
imbir,
sosy sojowy i
ostrygowy oraz
przyprawę pięciu smaków. W tym czasie
krewetki podsmażamy chwilę na patelni i wrzucamy do garnka. Boczniaki kroimy w paseczki i również podsmażamy, aż będą miękkie, następnie dodajemy do garnka z zupą. Teraz czas na warzywa, gotujemy i po chwili dorzucamy
makaron. Gotujemy 3-4 minuty, przyprawiamy
solą,
pieprzem. Zupę podajemy posypaną
sezamem.Smacznego!