ßßß
Składniki (myślę, że na 2 osoby):4 średnie cebule, obrane i pokrojone w piórka5 łyżek masła2 łyżki oliwy2 łyżki maki1 litr bulionu1- 2 łyżeczki musztardy1/2 łyżeczki tymianku, najlepiej świeżysól i pieprzmożna dodać 100ml winaMasło i oliwę rozpuszczamy na patelni. Dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy ją na małym ogniu, aż się przyrumieni. Wtedy posypujemy mąką. Cebula powinna mięknąć powoli, co jakiś czas mieszamy.Gdy cebula zmięknie i będzie złotobrązowa, dodajemy bulion, musztardę i tymianek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 30 minut.Ja podaję ją z grzankami (chleb kroję w kosteczkę i smażę na patelni). W tej wersji wrzuciłam także ser.Smacznego!