Wykonanie
Uwielbiam tę zupę, za smak i za to jak łatwo się ją przyrządza. W
cebuli zachwyca mnie to, jak zmienia swój smak pod wpływem wysokiej temperatury.
Traci wtedy swoją ostrość. Jeśli
cebula ma być podstawowym składnikiem dania, dobrze jest potraktować ją
masłem ;) Nic nie podkreśla tak smaku tego warzywa jak świeże
masło.
Składniki (myślę, że na 2 osoby):4 średnie
cebule, obrane i pokrojone w piórka5 łyżek
masła2 łyżki
oliwy2 łyżki
maki1 litr
bulionu1- 2 łyżeczki
musztardy1/2 łyżeczki
tymianku, najlepiej świeży
sól i
pieprzmożna dodać 100ml
winaMasło i
oliwę rozpuszczamy na patelni. Dodajemy pokrojoną
cebulę i dusimy ją na małym ogniu, aż się przyrumieni. Wtedy posypujemy
mąką.
Cebula powinna mięknąć powoli, co jakiś czas mieszamy.Gdy
cebula zmięknie i będzie złotobrązowa, dodajemy
bulion,
musztardę i
tymianek. Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Gotujemy 30 minut.Ja podaję ją z grzankami (
chleb kroję w kosteczkę i smażę na patelni). W tej wersji wrzuciłam także
ser.Smacznego!